Отидете към основна версия

8 793 10

Колко струва най-скъпата булка в Африка?

  • булка-
  • търг-
  • дете-
  • социална мрежа-
  • южен судан-
  • дете булка-
  • африка-
  • най-скъпата булка-
  • facebook-
  • правозащитници

16-годишно момиче бе продадено на търг в социалната мрежа и това отприщи вълна от възмущение по цял свят

Снимка: shutterstock

Петстотин крави, два луксозни автомобила, 10 000 долара, два мотора, лодка и няколко мобилни телефона, е цената, за която семейство от Южен Судан продаде непълнолетната си дъщеря за булка.

Ожесточеното наддаване за детето булка е било организирано от нейните родители в социалната мрежа Facebook. Те били решени да получат най-добрата цена за ръката на своята непълнолетна дъщеря и явно са успели.

Суданските медии незабавно нарекоха 16-годишната Ниялонг Нгонг Ден Джаланг "най-скъпата булка на африканския континент". Правителството в страната пък пусна изявление, в което обяви, че "това е най-голямата зестра, плащана някога за булка" в разкъсваната от гражданска война страна.

С действията си обаче, семейството успя да отприщи и вълна от обществено недоволство, унищожителни критики и възмущение, не само в собствената си страна, но и по света.

Според организацията за правата на децата Plan International, за момичето са наддавали петима мъже, като някои от тях са били високопоставени държавни служители от Южен Судан.

Офертата за детето булка е била предложена от мъж, навършил 30 години и е била най-щедрата, сред общо 5-те предложения. За един от кандидатите, който не успял да се пребори за момичето, се твърди, че е самият заместник-губернатор на страната.

Активистите са загрижени, че този търг може да вдъхнови и други семейства да използват социалните мрежи като начин да продадат дъщерите си за булки на по-висока цена.

"Това, че едно момиче може да бъде продадено като дете булка в най-голямата световна мрежа за социални контакти, е невероятно", заяви директорът на правозащитната организация в Южен Судан Джордж Отим и добави: "Това варварско използване на технологията напомня на пазарите за роби."

От Facebook излязоха с официално съобщение, според което постът е бил свален, веднага щом компанията научила за него, но за съжаление това се случило чак, след като сделката вече била осъществена и момичето било продадено за съпруга.

Пред CNN от социалната мрежа заявиха, че обявата е била премахната на 9 ноември — 15 дни след публикуването ѝ на 25 октомври.

"Всяка форма на трафик на хора — независимо дали е в публикации, страници, реклами или групи — е недопустима за Facebook. Премахнахме публикацията и трайно деактивирахме профила, който принадлежи на човека, публикувал я във Facebook. Ние постоянно усъвършенстваме методите, които използваме, за да идентифицираме съдържание, което нарушава правилата ни, включително удвояване на екипа ни за безопасност и сигурност на над 30 000 души и непрестанно инвестираме в нови технологии, които да ни помогнат да правим това", заяви говорител на компанията в изявление.

"Практиката да се продават за съпруги момичета, които все още са деца, "заплашва живота на момичетата" и ограничава перспективите за тяхното бъдеще", заяви, след случая с 16-годишната Ниялонг Нгонг Ден Джаланг, д-р Мери Отиено — представител на ООН в Южн Судан.

Южен Судан е една от страните, в чиято култура е дълбоко вкоренена практиката да се дава зестра за бъдещата булката, която обикновено е под формата на крави. Страната също така има и дълга история по отношение на детските бракове.

Въпреки че тази практика вече е незаконна, 40% от момичетата все още се омъжват, преди да са навършили 18-годишна възраст, показват данните на ООН.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини