Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 12:56 8 784 10

Колко струва най-скъпата булка в Африка?

  • булка-
  • търг-
  • дете-
  • социална мрежа-
  • южен судан-
  • дете булка-
  • африка-
  • най-скъпата булка-
  • facebook-
  • правозащитници

16-годишно момиче бе продадено на търг в социалната мрежа и това отприщи вълна от възмущение по цял свят

Колко струва най-скъпата булка в Африка? - 1
Снимка: shutterstock

Петстотин крави, два луксозни автомобила, 10 000 долара, два мотора, лодка и няколко мобилни телефона, е цената, за която семейство от Южен Судан продаде непълнолетната си дъщеря за булка.

Ожесточеното наддаване за детето булка е било организирано от нейните родители в социалната мрежа Facebook. Те били решени да получат най-добрата цена за ръката на своята непълнолетна дъщеря и явно са успели.

Суданските медии незабавно нарекоха 16-годишната Ниялонг Нгонг Ден Джаланг "най-скъпата булка на африканския континент". Правителството в страната пък пусна изявление, в което обяви, че "това е най-голямата зестра, плащана някога за булка" в разкъсваната от гражданска война страна.

С действията си обаче, семейството успя да отприщи и вълна от обществено недоволство, унищожителни критики и възмущение, не само в собствената си страна, но и по света.

Според организацията за правата на децата Plan International, за момичето са наддавали петима мъже, като някои от тях са били високопоставени държавни служители от Южен Судан.

Офертата за детето булка е била предложена от мъж, навършил 30 години и е била най-щедрата, сред общо 5-те предложения. За един от кандидатите, който не успял да се пребори за момичето, се твърди, че е самият заместник-губернатор на страната.

Активистите са загрижени, че този търг може да вдъхнови и други семейства да използват социалните мрежи като начин да продадат дъщерите си за булки на по-висока цена.

"Това, че едно момиче може да бъде продадено като дете булка в най-голямата световна мрежа за социални контакти, е невероятно", заяви директорът на правозащитната организация в Южен Судан Джордж Отим и добави: "Това варварско използване на технологията напомня на пазарите за роби."

От Facebook излязоха с официално съобщение, според което постът е бил свален, веднага щом компанията научила за него, но за съжаление това се случило чак, след като сделката вече била осъществена и момичето било продадено за съпруга.

Пред CNN от социалната мрежа заявиха, че обявата е била премахната на 9 ноември — 15 дни след публикуването ѝ на 25 октомври.

"Всяка форма на трафик на хора — независимо дали е в публикации, страници, реклами или групи — е недопустима за Facebook. Премахнахме публикацията и трайно деактивирахме профила, който принадлежи на човека, публикувал я във Facebook. Ние постоянно усъвършенстваме методите, които използваме, за да идентифицираме съдържание, което нарушава правилата ни, включително удвояване на екипа ни за безопасност и сигурност на над 30 000 души и непрестанно инвестираме в нови технологии, които да ни помогнат да правим това", заяви говорител на компанията в изявление.

"Практиката да се продават за съпруги момичета, които все още са деца, "заплашва живота на момичетата" и ограничава перспективите за тяхното бъдеще", заяви, след случая с 16-годишната Ниялонг Нгонг Ден Джаланг, д-р Мери Отиено — представител на ООН в Южн Судан.

Южен Судан е една от страните, в чиято култура е дълбоко вкоренена практиката да се дава зестра за бъдещата булката, която обикновено е под формата на крави. Страната също така има и дълга история по отношение на детските бракове.

Въпреки че тази практика вече е незаконна, 40% от момичетата все още се омъжват, преди да са навършили 18-годишна възраст, показват данните на ООН.

Колко струва най-скъпата булка в Африка?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссср

    39 7 Отговор
    Маймуни!!!

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 газо

    35 1 Отговор
    И я давам джакпото от 6/49, некой да земе моята зми...пардон жена!
  • 4 А в българия

    36 0 Отговор
    За тези крави щеше да си купи момите на един малък град като Пазарджик.
  • 5 КГБ

    27 0 Отговор
    Във факултето щеше да си купи харем
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТипиченДемократ

    15 0 Отговор
    Добре де, седим си кликаме фейбсук и заклеймяваме, че нещо на другия край на света е грешно ... такива са традициите на хората, защо се правим на отворени, сега ни натякват, че има пак нередности на другия край на света. Натякват ни за някакви права на жените и какви ли не глупости. Само объркват човешките взаимоотношения с техните правила и разпоредби. "Запада" няма и 20% от населението на света, защо той трябва да определя правилата за останалите 80% ?
  • 8 Гад

    3 0 Отговор
    Миленче, научи какво означава думата зестра, кой я дава(носи) след като я употребяваш.
  • 9 Манго джери

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ссср":

    Цигани май е по правилно, че и тука ги продават:-)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.