Отидете към основна версия

9 146 20

Разбиха най-популярните митове за яйцата

  • яйца-
  • храна-
  • яйце-
  • жълтък-
  • белтък-
  • полезно-
  • здравословно-
  • холестерол-
  • здраве

Разбиха редица митове за консумацията на яйцата, в които вярваме открай време

Снимки: Shutterstock

Яйцата са един от най-популярните хранителни продукти. Въпреки популярността им обаче, съществуват твърдения, че твърде честата им консумация не е препоръчителна, тъй като е вредна за здравето в дългосрочен план.

Днес ще ви представим най-големите митове, свързани в яйцата, в които много хора вярват, а всъщност се оказва именно това - митове, а не истина.

Яйцата съдържат много холестерол

Най-често срещаният мит е, че яйцата съдържат голямо количество вреден холестерол. Истината е, че съдържащият се в тези продукти холестерол не влияе на нивото на холестерола в човешката кръв.

Жълтъците пречат на отслабването

Това становище е погрешно, тъй като яйцата всъщност са с ниско съдържание на калории, а консумацията на жълтък не води до увеличаване на наднорменото тегло. Истината е, че жълтъкът съдържа протеини и витамин D, които допринасят за загуба на тегло. Проучванията показват, че яденето на цели яйца за закуска ще намали апетита ви през целия ден.

Суровите яйца са здравословен продукт

Някои хора вярват, че в суровия продукт са запазени всички полезни свойства. Но всъщност консумацията на яйца в суров вид е опасен процес, тъй като съществува възможност за разболяване от салмонелоза.

Има само кафяви или бели яйца

На рафтовете на магазините можете да намерите само яйца с кафяви или бели цветове, но всъщност в Америка те могат да имат син или зелен оттенък. Вътрешното съдържание си остава същото.

По-добре е да си купите яйца с кафява черупка

Всъщност няма разлики между яйцата, които имат кафява или бяла черупка. Съдържанието се определя само от храненето на пилето.

Тъмният жълтък е признак за ниско качество

Това твърдение е истински мит. Наличието на тъмен жълтък говори само, че кокошката се е хранила с храна, недостатъчно богата на витамини и минерали.

Бременните жени трябва да избягват да ядат яйца

Всъщност е полезно за бременните жени да консумират яйца, но само такива минали през термична обработка. В суров вид е забранено да се ядат.

Деца до една година не трябва да ядат яйца

Някои родители не включват яйцата в диетата на децата под една година. Но много лекари твърдят, че е препоръчително да започнете да давате яйца на бебета от 7 месеца нагоре.

Можете да приготвите яйцето в топла вода

Тази процедура се нарича пастьоризация, която се състои в това, че яйцата се поставят в топла вода за известно време. Но в действителност тази процедура не е достатъчна за обработка на яйцето, защото то си остава сурово.

Съхранението в хладилник прави вкуса по-лош

Съхраняването на каквито и да е продукти в хладилници значително увеличава експлоатационния живот и помага за премахването на бактериите.

Хранителната стойност не се променя в зависимост от метода на приготвяне

Ако правите бъркани яйца или приготвяте яйцето по друг начин на котлон, тогава се запазва оригиналната хранителна стойност. Ако използвате фурната за готвене, тогава около 45% от витамините се губят.

Протеиновата маска е чудесен начин за борба с бръчките

Продуктът е наистина полезен за нокти, коса или кожа, но само за обичайната му употреба. Протеиновите маски не помагат да се отървете от бръчките.

Яйцата от пъдпъдъци са по-хранителни

Те съдържат много протеини, но те са твърде малки по размер, така че трябва да изядете доста пъдпъдъчи яйца, за да си набавите необходимите полезни вещества.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини