В сезона на сладоледите няма как да минем без рецепта за домашен сладолед Страчатела. Той се приготвя лесно и без машина за сладолед.
Продукти:
Прясно мляко - 500 мл пълномаслено
Яйца - 3 броя пресни
Захар - 100 г пудра + още 100 г
Ванилия - 2 прахчета или 1 шушулка
Сметана - 500 мл пълномаслена течна
Кондензирано мляко - 1 кутийка
Шоколад - 150 - 200 г натурален
Начин на приготвяне:
Разбийте много добре яйцата със 100 г пудра захар и течната ванилия. Ако използвате шушулка, я остържете и я сложете в загряното прясно мляко, пише gotvach.bg. По желание, след това го прецедете, за да премахнете топченцата ванилия. Половината от прясното мляко налейте към яйцата на тънка струйка при непрекъснато разбиване с миксер. След това яйчната смес налейте в останалото прясно мляко и пак разбивайте. Сложете съда на слаб котлон да се вари за няколко минути, бъркайте и след това оставете напълно да изстине.
Разбийте течната сметана със захарта на пухкав сняг и внимателно я съединете с яйчната смес, като разбивате пак с миксер. Доливайте кондензираното мляко при непрекъснато разбиване и по желание добавете още пудра захар.
Прехвърлете сместа в подходящ съд за замразяване и сложете в камерата за 3 часа. През интервал от време на 3-4 пъти вадете сладоледа и го разбивайте с миксер. По този начин се избягва образуването на кристали. При последното разбиване добавете и ситно натрошения черен шоколад.
Върнете в камерата да се замрази докрай. Поднесете домашния сладолед Страчатела на топки и по желание гарниран с шоколадов топинг.