Отидете към основна версия

13 038 6

Рецепта на деня: Рататуй

  • рататуй-
  • какво да сготвя-
  • тиквички-
  • патладжан-
  • домат

Простичко, лесно и вкусно

Снимка: Shutterstock

Рататуй е лесно, лятно и много вкусно леко ястие. То е традиционно за френската кухня. Рататуй е простичко, но тайната на вкуса му се крие в предварителната подготовка на зеленчуците, преди тавичката да иде във фурната. Ако нямате достатъчно време обаче, може да пропуснете предварителната термична обработка. Просто подредете зеленчуците в тавичката, овкусете и запечете.

Bistro.bg препоръчва да използвате поне два вида тиквички, както и разноцветни чушки, за да направите ястието с още по-добра визия. Полейте със сметана, за да омекотите вкуса и да балансирате киселинността на зеленчуците.

Необходими продукти:

1 патладжани

2 тиквички

2 червени чушки

1 глава лук

2 домата

3 скилидки чесън

7 с.л. зехтин

1/2 ч.л. сол

50 мл сметана

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на филийки. Посолете го и го оставете за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете и подсушете върху кухненска хартия. Изпържете шайбите в 3 с.л. сгорещен зехтин от двете страни, докато станат със златиста коричка.

Нарежете тиквичките, лука и чушките шайби.

Доматите обелете от ципата и също нарежете на кръгчета. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с 1 с. л. зехтин. Сложете в тиган и след като се затопли, задушете доматите. Добавете 70 мл вода и оставете да покъкри на тих огън 5 минути. Готовата смес разстелете в тавата, в която ще печете зеленчуците.Върху нея подредете зеленчуци, като ги редувате - патладжан, чушка, тиквички. Поръсете със зехтин и сол. Покрийте с алуминиево фолио. Печете във фурна за 20 минути на 200°C.

Махнете фолиото и запечете за още 5 минути. Накрая полейте със сметаната, докато зеленчуците са още топли.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини