ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Рататуй

Простичко, лесно и вкусно

Публикувана: 8 Август, 2019 11:12
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10922
Рецепта на деня: Рататуй
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Рататуй е лесно, лятно и много вкусно леко ястие. То е традиционно за френската кухня. Рататуй е простичко, но тайната на вкуса му се крие в предварителната подготовка на зеленчуците, преди тавичката да иде във фурната. Ако нямате достатъчно време обаче, може да пропуснете предварителната термична обработка. Просто подредете зеленчуците в тавичката, овкусете и запечете.

Bistro.bg препоръчва да използвате поне два вида тиквички, както и разноцветни чушки, за да направите ястието с още по-добра визия. Полейте със сметана, за да омекотите вкуса и да балансирате киселинността на зеленчуците.

Необходими продукти:

1 патладжани

2 тиквички

2 червени чушки

1 глава лук

2 домата

3 скилидки чесън

7 с.л. зехтин

1/2 ч.л. сол

50 мл сметана

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на филийки. Посолете го и го оставете за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете и подсушете върху кухненска хартия. Изпържете шайбите в 3 с.л. сгорещен зехтин от двете страни, докато станат със златиста коричка.

Нарежете тиквичките, лука и чушките шайби.

Доматите обелете от ципата и също нарежете на кръгчета. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с 1 с. л. зехтин. Сложете в тиган и след като се затопли, задушете доматите. Добавете 70 мл вода и оставете да покъкри на тих огън 5 минути. Готовата смес разстелете в тавата, в която ще печете зеленчуците.Върху нея подредете зеленчуци, като ги редувате - патладжан, чушка, тиквички. Поръсете със зехтин и сол. Покрийте с алуминиево фолио. Печете във фурна за 20 минути на 200°C.

Махнете фолиото и запечете за още 5 минути. Накрая полейте със сметаната, докато зеленчуците са още топли.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Анонимен
1 Отговор
"Да се знай и да се чуй: вместо френски рататуй, яж за здраве местен... " Любов Френска

Оценка:
-3 +10

Рецепта на деня
2 Отговор
Ръкахуй

Оценка:
-5 +9

Бай хой
3 Отговор
Вай как им викали на имамбъялдата по французи.

Оценка:
-0 +8

Лора
4 Отговор
Или лятна манджа, казано по простичко...! Вкусотийка...!

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +12

Анонимен
5 Отговор

До коментар #4 от "Лора":


Просто, няма нищо просто в това да напишеш грамотно "по-просто".

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +2

Бабче .!
6 Отговор

До коментар #5 от "Анонимен":


Кусур нема. !

Оценка:
-3 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Мевлют Чавушоглу
Турският външен министър коментира заплахите от Берлин за изтегляне на германските войници от "Инджирлик"
Няма да ви се молим"

Още бисери
ТОП 5