Да поседнете пред порция пържени калмари си е класика на всички времена, а дори и да не сте планирали почивка на морето, може да доведете морето при себе си без усилие. Рецептата за пържени калмари е изключително лесна и, ако подходите правилно, в чинията ви ще има вкусни калмари, хрупкави отвън и крехки отвътре.
Необходими продукти:
калмари - 3 туби
яйца - 3 бр.
лимонов сок - от 1/2 лимон
бира - 1 к.ч. светла
брашно - 4 с.л. бяло
царевично брашно - 3 с.л.
бакпулвер - щипка
олио - за пържене
сол - на вкус
галета
Начин на приготвяне:
Първо се почистват калмарите и се измиват добре, режат се на шайби не по-дебели от 1 см, пише recepti.gotvach.bg. Сипете ги в купа и полейте с бирата и сока от половин лимон, оставете ги да постоят поне 30 минути.
В друг съд смесете двата вида брашно и бакпулвера. Разбийте яйцата и ги смесете с брашната, трябва да получите гъста кашичка, ако ви се струва доста гъста, може да добавите малко бира.
Загрейте олиото в тигана и панирайте всяка шайба, като хубаво потапяте в панировката, за повече хрупкавост, може накрая да поръсите от царевичното брашно или да използвате галета.
Пържете до хубав златист цвят, след което ги изваждате на хартия, за да се отцеди излишната мазнина.