Отидете към основна версия

8 492 4

Рецепта на деня: Оригинално италианско тирамису

  • тирамису-
  • марсала-
  • яйца-
  • кафе-
  • италиански-
  • какво да сготвя

Десерт с неповторим аромат

Снимка: Shutterstock

Тирамису е един от най-популярните, най-обичаните и най-често приготвяни десерти. Вижте как да приготвите любимия италиански сладкиш с неповторими аромат и плътен вкус.

Необходими продукти:

250 гр. бишкоти

500 гр, маскарпоне

150 гр. захар

6 жълтъка

3 белтъка

150 мл марсала

100 мл кафе

30 гр. какао

1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците със солта до получаването на гъст сняг. Покрийте го с фолио и го оставете в хладилника.

В друга купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Щом се получи гъста и бледа смес, добавете маскарпонето и разбъркайте бавно и внимателно с тел. Към получения гладък крем прибавете и разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте се внимателно с шпатула само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Завийте и нея с фолио и я оставете в хладилника за десетина минути.

През това време се пригответе сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния смесете марсалата и горещото кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подредете ги в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти залейте с част от крема, загладете с лъжица и отново наредете напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Тирамисуто се покрива с фолио и се поставя в хладилника за час. След това се изважда и се поръсва обилно с какао при поднасяне.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини