Отидете към основна версия

51 899 10

Рецепта на деня: Памук погача

  • памук-
  • погача-
  • питка-
  • тесто-
  • какво да сготвя
Снимка: Shutterstock

От самото име на рецептата става ясно, че тази питка е мекичка като памук. След като я приготвите, ще се уверите, че това наистина е най-меката, най-пухкавата и най-вкусна питка, която сте опитвали. Тестото на питката се получава точно като козунак - дели се на конци и свършва бързо "като топъл хляб".

Необходими продукти:

1 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено)

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. олио

3 с.л. захар

1 с.л. сол

20 г прясна мая (7 г суха мая)

6 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

Първо разтворете маята в затоплената вода. Добавете 1 с.л. захар и оставете да шупне - около 15-тина минути. Ако използвате суха мая, пропуснете тази стъпка.

Сложете пресятото брашно в голяма тава, отгоре поръсете солта и направете кладенче. Там сложете маята, млякото, олиото, останалата захар и започнете да замесвате меко и еластично тесто, като вземате от брашното.

Когато тестото е готово, разточете на кръг и разрежете на триъгълници. Навийте всеки триъгълник от широката към тясната част и ще получите кифлички.

Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. После намажете с 1 жълтък + 1 с.л. олио + 1 с.л. вода. Оставете да втаса, докато удвои обема си - около един час. После наръсете със сусам.

Печете в загрята на 180 С фурна около 35 минути.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 142 гласа.

Свързани новини