ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Памук погача

Публикувана: 25 Декември, 2019 10:05
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 44955
Рецепта на деня: Памук погача
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 142 гласа.

От самото име на рецептата става ясно, че тази питка е мекичка като памук. След като я приготвите, ще се уверите, че това наистина е най-меката, най-пухкавата и най-вкусна питка, която сте опитвали. Тестото на питката се получава точно като козунак - дели се на конци и свършва бързо "като топъл хляб".

Необходими продукти:

1 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено)

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. олио

3 с.л. захар

1 с.л. сол

20 г прясна мая (7 г суха мая)

6 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

Първо разтворете маята в затоплената вода. Добавете 1 с.л. захар и оставете да шупне - около 15-тина минути. Ако използвате суха мая, пропуснете тази стъпка.

Сложете пресятото брашно в голяма тава, отгоре поръсете солта и направете кладенче. Там сложете маята, млякото, олиото, останалата захар и започнете да замесвате меко и еластично тесто, като вземате от брашното.

Когато тестото е готово, разточете на кръг и разрежете на триъгълници. Навийте всеки триъгълник от широката към тясната част и ще получите кифлички.

Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. После намажете с 1 жълтък + 1 с.л. олио + 1 с.л. вода. Оставете да втаса, докато удвои обема си - около един час. После наръсете със сусам.

Печете в загрята на 180 С фурна около 35 минути.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 142 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
сбогом чиста съвест
1 Отговор
Отиде диетата на вятъра.

Оценка:
-8 +13

За кога, таз диета..?!
2 Отговор
С тесто, честно не ми се играе и цапа, но питата изглежда доста добре..!

Оценка:
-5 +19

Радостина Зографова
3 Отговор
Струва ми се объркана дозата за олиото - 1ч.ч., а трябва да е 1с.л.

Коментиран от #5, #8


Оценка:
-7 +17

Комшийката
4 Отговор
И на мен ми е съмнително за цяла чаша олио, но пък на хубавия козунак се слага към 200 мл мас разтопена и може да се окаже, че е една чаша олио.

Оценка:
-6 +8

И каква пита
5 Отговор

До коментар #3 от "Радостина Зографова":


ще стане с една с.л. олио? Определено месенето, не ви е в кръвта!

Оценка:
-5 +8

Юпи
6 Отговор
Четете ли в тестото е 1 ч.ч а за намазване 1 с .л с жълтък

Оценка:
-2 +5

Мария Ван
7 Отговор
Странно ми е, че в рецептата няма яйца

Коментиран от #9


Оценка:
-3 +3

Нина Генева
8 Отговор

До коментар #3 от "Радостина Зографова":


Питата е страхотна. Правя я често. Олиото е толкова, няма грешка.

Оценка:
-2 +5

Нина Генева
9 Отговор

До коментар #7 от "Мария Ван":


Да, няма яйца, аз слагам белтъка, а жълтъка е за отгоре. Рецептата е страхотна, само намалявам захарта.

Оценка:
-3 +6

Янка Енева
10 Отговор
Питата е уникална! Аз слагам продуктите да се месят в хлебопекарна. След това я оформям и я пека във фурната. В блога "Черпак с мерак" е показана рецептата стъпка по стъпка.

Оценка:
-2 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът по време на преговорите в Министерски съвет след ветото на президента върху Закона за горите:
Ходете на ски в Австрия, ходете където искате, нека там да инвестират, тук вие ще ми кажете откъде ще ви дойдат заплатите и пенсиите."

Още бисери
ТОП 5