Отидете към основна версия

5 757 5

Рецепта за вечеря: Агнешка дроб сарма

  • агнешко-
  • дроб сарма-
  • месо-
  • какво да сготвя-
  • ориз

Може да бъде сервирана като вкусно основно ястие, или като гарнитура към агнешкото

Снимка: Shutterstock

Агнешката дроб сарма е ястие типично за пролетния сезон, за Великден и Гергьовден, когато традиционно се хапва агнешко месо. Вижте как да я приготвите.

Необходими продукти:

1 агнешки комплект
200 г ориз
5 връзки пресен лук
1/2 глава лук (голяма)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен
1/2 връзка магданоз
1 с. л. червен пипер
3 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

За заливката:

2 яйца
300 г кисело мляко
3 с. л. брашно

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце) се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2–3 минути.

Останалите дреболии (без булото) се сваряват в подсолена вода за около час. След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът се запазва.

Двата вида лук и чесънът се наситняват. Старият лук се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се сипват пресният лук, пресният чесън и червеният пипер. Слагат се дреболиите, нарязаните наситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер.

Ястието се завива с булото и се пече на 180 градуса за 50 минути.

Заливката се приготвя като киселото мляко се разбива с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича за още 15 минути.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.

Свързани новини