Отидете към основна версия

11 064 16

Рецепта на деня: Домашен хляб с хрупкава коричка

  • домашен хляб-
  • тесто-
  • брашно-
  • какво да сготвя

С онзи вкус като от селска фурна

Снимка: Shutterstock

Ароматът, вкусът и мекотата на домашния хляб са една от най-срещаните асоциации за домашен уют. Най-разпространената и позната рецепта за домашен хляб включва брашно, мая, сол и вода. Всички останали съставки са въпрос на вкус.

Необходими продукти:

1 кг брашно

25 г мая

450 мл хладка вода

1 супена лъжица захар

1/2 супена лъжица сол

30 г краве масло

10 мл растително масло

Начин на приготвяне:

Маята се разтрошава в затоплен съд и се прибавя 1/2 от водата и захарта. Получава се рядка каша.

Брашното се пресява, слага се в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва кашата. Престоява 10-15 минути.

Прибавете останалата хладка вода, сол, захар и кравето масло, и започнете да месите. Месенето продължава, докато тестото стане гладко.

След това се поставя в подходяща намаслена тава и се оставя да втаса 15-20 минути.

Невтасало тестото заема 1/2 от височината на тавата, а когато втаса я изпълва.

Пече се в умерена фурна.

Хлябът се изважда, докато е топъл, но не бива да се реже топъл! За да запазите коричката на хляба хрупкава, не го покривайте с кърпа, след като го извадите от фурната, съветва rozali.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.

Свързани новини