Ароматът, вкусът и мекотата на домашния хляб са една от най-срещаните асоциации за домашен уют. Най-разпространената и позната рецепта за домашен хляб включва брашно, мая, сол и вода. Всички останали съставки са въпрос на вкус.
Необходими продукти:
1 кг брашно
25 г мая
450 мл хладка вода
1 супена лъжица захар
1/2 супена лъжица сол
30 г краве масло
10 мл растително масло
Начин на приготвяне:
Маята се разтрошава в затоплен съд и се прибавя 1/2 от водата и захарта. Получава се рядка каша.
Брашното се пресява, слага се в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва кашата. Престоява 10-15 минути.
Прибавете останалата хладка вода, сол, захар и кравето масло, и започнете да месите. Месенето продължава, докато тестото стане гладко.
След това се поставя в подходяща намаслена тава и се оставя да втаса 15-20 минути.
Невтасало тестото заема 1/2 от височината на тавата, а когато втаса я изпълва.
Пече се в умерена фурна.
Хлябът се изважда, докато е топъл, но не бива да се реже топъл! За да запазите коричката на хляба хрупкава, не го покривайте с кърпа, след като го извадите от фурната, съветва rozali.com.