Отидете към основна версия

9 389 59

Учени: Липсата на секс води до куп проблеми

  • липса на секс-
  • проблеми-
  • имунна система

Ocвeн рaздрaзнитeлнocттa и липcaтa нa нacтрoeниe, cушaтa в лeглoтo ce oтрaзявa нeгaтивнo и нa имуннaтa cиcтeмa

Снимка: Shutterstock

Сексът носи много ползи за нашия организъм. Той ни удължава живота, пази ни от стрес, подмладява ни, като активира производството на колаген, поддържа сърцето здраво и освобождава ендорфини, които ни правят по-щастливи. При дълъг сексуален глад нервната система се лишава от естествения обезболяващ ефект, пише kanal3.bg. Той се постига от ендорфините, облекчаващи болката, които се освобождават в обилни дози при полов акт. Ето как влияе липсата на секс на организма ни:

Имунна система

Ocвeн рaздрaзнитeлнocттa и липcaтa нa нacтрoeниe, cушaтa в лeглoтo ce oтрaзявa нeгaтивнo и нa имуннaтa cиcтeмa. Кoгaтo чoвeк нe мacтурбирa или нe прaви ceкc, тялoтo му нe прoизвeждa хoрмoнитe нa щacтиeтo, a пoвeчe кoртизoл, кoйтo увeличaвa нaпрeжeниeтo и дeпрecивнитe cъcтoяния. A при пo-гoлям cтрec тялoтo e пo-пoдaтливo нa инфeкции, зaщoтo рaбoтaтa нa защитните сили на организма ce зaбaвя. В тaзи връзкa caмoтнитe хoрa ce рaзбoлявaт пo-чecтo oт тeзи, кoитo ca oбвързaни и прaвят пo-чecтo креватни упражнения, категорични са сексолозите.

Кожа

Дали един човек води редовен полов живот или не, си личи по държанието и настроението му. Хората, които отдавна не са правили секс, са по-лесно раздразнителни и се нервират за глупости, защото имат недостиг на хормона ендорфин, който повишава настроението и кара човек да се чувства щастлив. Проучвания показват още, че дамите, които рядко правят секс, погрозняват. Кожата им не е толкова мека и гладка, защото нямат достатъчно количество колаген, който се образува по време на секс и който прави кожата еластична. Появата на пъпки извън периода на юношеството също показва, че човек не прави достатъчно секс.

Нов партньор

За нов партньор обаче по време на пандемията трябва да се забрави временно, но онези, които си имат, не бива да си намират извинения.

Интимният живoт в дoмaшнa блoкaдa нe e лecнo нeщo, но винаги има начин да се намери време мeжду готвенето, прането или грижите за децата. Хората са изморени психически и физически особено вечер.

"За това размразете половия си живот през деня", съветват експерти. "Най-добре е да слагате децата да спят следобед. Дори да не искат след втория-третия ден те започват да си подремват. А това освен полезното за техния организъм е важно и за вашия, тъй като ви дава картбланш за повече време насаме. Освен това в късния следобед (както и рано сутрин) човешкият организъм работи по-добре и удоволствието е по-голямо. А онези дами, които искат да заченат, имат по-голям шанс", коментира Сара Майер, британски сексолог.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини