Може да замените някои от морските дарове с други или да добавите още някои към тези, правила няма. Но едно е сигурно - на всяка цена трябва да спазите традицията ризотото с морски дарове да се консумира с много студено бяло вино, пише edna.bg.
Необходими продукти:
200 г сварени скариди
100 г сварени рапани
100 г варени миди
6-7 броя замразени ролца от раци
1 чаена чаша бял ориз
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 / 2 пакетче краве масло
сух риган
сол
черен пипер
2 супени лъжици соев сос
каперси
прясна мащерка
1 зеленчуков бульон
пресен лимон
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и запържете лука. След като лукът омекне, добавете ориза и го запържете, докато стане прозрачен. Изсипете 1 чаена чаша вода към него, сложете бульона, счукания чесън, ригана и оставете да къкри леко.
После добавяйте вода, колкото е необходимо, докато оризът стане готов напълно. Нарежете ролцата от раци на 3 части и ги сложете при ориза, докато се затоплят. Прибавете и останалите морски дарове.
Не ги дръжте на котлона повече от 1 минута, тъй като са предварително сварени и рискувате да станат твърди като гума от повече топлинна обработка.
Махнете ризотото от котлона, овкусете със соевия сос, черен пипер, ако има нужда още сол, прибавете и каперсите и прясната мащерка, както и прясно изцеден лимонов сок.
Сложете капак и оставете ризотото да поеме всички аромати за няколко минути, преди да сервирате.