ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Ризото с морски дарове

С аромат на море

Публикувана: 28 Април, 2020 16:05
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1442
Рецепта на деня: Ризото с морски дарове
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Може да замените някои от морските дарове с други или да добавите още някои към тези, правила няма. Но едно е сигурно - на всяка цена трябва да спазите традицията ризотото с морски дарове да се консумира с много студено бяло вино, пише edna.bg.

Необходими продукти:

200 г сварени скариди
100 г сварени рапани
100 г варени миди
6-7 броя замразени ролца от раци
1 чаена чаша бял ориз
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 / 2 пакетче краве масло
сух риган
сол
черен пипер
2 супени лъжици соев сос
каперси
прясна мащерка
1 зеленчуков бульон
пресен лимон

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и запържете лука. След като лукът омекне, добавете ориза и го запържете, докато стане прозрачен. Изсипете 1 чаена чаша вода към него, сложете бульона, счукания чесън, ригана и оставете да къкри леко.

После добавяйте вода, колкото е необходимо, докато оризът стане готов напълно. Нарежете ролцата от раци на 3 части и ги сложете при ориза, докато се затоплят. Прибавете и останалите морски дарове.
Не ги дръжте на котлона повече от 1 минута, тъй като са предварително сварени и рискувате да станат твърди като гума от повече топлинна обработка.

Махнете ризотото от котлона, овкусете със соевия сос, черен пипер, ако има нужда още сол, прибавете и каперсите и прясната мащерка, както и прясно изцеден лимонов сок.

Сложете капак и оставете ризотото да поеме всички аромати за няколко минути, преди да сервирате.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Съкратен поради кризата
2 Отговор
За мене ризото без дарове. Сачева не дава дарове.

Оценка:
-1 +9

Селянин
3 Отговор
Ние го правим с агнешки или свински дарове ..

Оценка:
-1 +7

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
Огромната и негодна мида
6 Отговор
Наистина само скаридите обичам...!

Оценка:
-1 +3

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
Кулинар
9 Отговор
Направо биете рибата с тия измишльотини...скаридите се почистват добре( отделя се главата и се почиства опашката-важно е да се махне червото, защото понякога има пясък и хруска неприятно в зъбите) измиват се добре с две -три води и се сотират за една -две минути в добре нагрят зехтин. Малко преди да дръпнете от огъня, фламбирате със узо или коняк...нататък действате по рецептата, като накрая добавяте скаридите и поливате ризотото със зехтина от тяхното сотиране. И никакъв соев сос...това е направо престъпление...да консумираш морски дарове със соев сос...пфууу...това е за сушистите. Забравих-зехтин-не повече от 100-120мл. Бон апети..после ми кажете дали сте яли по-вкусно нещо.

Оценка:
-2 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5