28 Април, 2020 16:05, обновена 13 Юли, 2022 12:58 3 866 9

Рецепта на деня: Ризото с морски дарове

  • ризото-
  • ориз-
  • морски дарове-
  • какво да сготвя-
  • скариди

С аромат на море

Рецепта на деня: Ризото с морски дарове - 1
Снимка: Shutterstock

Може да замените някои от морските дарове с други или да добавите още някои към тези, правила няма. Но едно е сигурно - на всяка цена трябва да спазите традицията ризотото с морски дарове да се консумира с много студено бяло вино, пише edna.bg.

Необходими продукти:

200 г сварени скариди
100 г сварени рапани
100 г варени миди
6-7 броя замразени ролца от раци
1 чаена чаша бял ориз
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 / 2 пакетче краве масло
сух риган
сол
черен пипер
2 супени лъжици соев сос
каперси
прясна мащерка
1 зеленчуков бульон
пресен лимон

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и запържете лука. След като лукът омекне, добавете ориза и го запържете, докато стане прозрачен. Изсипете 1 чаена чаша вода към него, сложете бульона, счукания чесън, ригана и оставете да къкри леко.

После добавяйте вода, колкото е необходимо, докато оризът стане готов напълно. Нарежете ролцата от раци на 3 части и ги сложете при ориза, докато се затоплят. Прибавете и останалите морски дарове.
Не ги дръжте на котлона повече от 1 минута, тъй като са предварително сварени и рискувате да станат твърди като гума от повече топлинна обработка.

Махнете ризотото от котлона, овкусете със соевия сос, черен пипер, ако има нужда още сол, прибавете и каперсите и прясната мащерка, както и прясно изцеден лимонов сок.

Сложете капак и оставете ризотото да поеме всички аромати за няколко минути, преди да сервирате.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съкратен поради кризата

    9 1 Отговор
    За мене ризото без дарове. Сачева не дава дарове.
  • 3 Селянин

    7 1 Отговор
    Ние го правим с агнешки или свински дарове ..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Огромната и негодна мида

    3 1 Отговор
    Наистина само скаридите обичам...!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кулинар

    2 2 Отговор
    Направо биете рибата с тия измишльотини...скаридите се почистват добре( отделя се главата и се почиства опашката-важно е да се махне червото, защото понякога има пясък и хруска неприятно в зъбите) измиват се добре с две -три води и се сотират за една -две минути в добре нагрят зехтин. Малко преди да дръпнете от огъня, фламбирате със узо или коняк...нататък действате по рецептата, като накрая добавяте скаридите и поливате ризотото със зехтина от тяхното сотиране. И никакъв соев сос...това е направо престъпление...да консумираш морски дарове със соев сос...пфууу...това е за сушистите. Забравих-зехтин-не повече от 100-120мл. Бон апети..после ми кажете дали сте яли по-вкусно нещо.