Отидете към основна версия

6 826 15

Рецепта за вечеря: Измирски кюфтета

  • измирски-
  • кюфтета-
  • кайма-
  • месо-
  • какво да сготвя

Те се радват на голяма популярност

Снимка: Shutterstock

Кюфтетата са познати в цял свят в най-разнообразни вариации. Но по креативност в създаването им водят турците и гърците. Турската кухня е повлияла на съседните народи - България, Албания, Румъния и Гърция, при избора на наименованието на това вкусно месно ястие, пише "Дарик".

В Турция се приготвят над 80 вида кюфтета. Това, което ги обединява е, че месото в тях е мляно и не е свинско. Те са от агнешко или телешко месо, гарнирани с люти чушки, кълцан суров лук и печено парче домат.

Измирските кюфтета се радват на голяма популярност. Носят името си от град Измир в Турция.

Необходими продукти:

500 гр телешка кайма

1 глава лук

магданоз

2-3 картофа

2-3 моркова

5 чушки

3-4 домата

2-3 филии хляб

1 яйце

черен пипер

сол

риган

доматен сос

Начин на приготвяне:

Смесете кайма с яйцето, хляба, лука, нарязан на ситно заедно с магданоза и подправките. Оформете кюфтета, подредете ги в намазнена тава, полейте ги с доматите от консерва и добавете чушките. Овкусете соса със сол, пресован чесън и малко риган. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.

По желание може да ги поднесете със сос от чесън и кисело мляко.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини