ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Измирски кюфтета

Те се радват на голяма популярност

Публикувана: 31 Май, 2020 16:05
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4440
Рецепта за вечеря: Измирски кюфтета
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Кюфтетата са познати в цял свят в най-разнообразни вариации. Но по креативност в създаването им водят турците и гърците. Турската кухня е повлияла на съседните народи - България, Албания, Румъния и Гърция, при избора на наименованието на това вкусно месно ястие, пише "Дарик".

В Турция се приготвят над 80 вида кюфтета. Това, което ги обединява е, че месото в тях е мляно и не е свинско. Те са от агнешко или телешко месо, гарнирани с люти чушки, кълцан суров лук и печено парче домат.

Измирските кюфтета се радват на голяма популярност. Носят името си от град Измир в Турция.

Необходими продукти:

500 гр телешка кайма

1 глава лук

магданоз

2-3 картофа

2-3 моркова

5 чушки

3-4 домата

2-3 филии хляб

1 яйце

черен пипер

сол

риган

доматен сос

Начин на приготвяне:

Смесете кайма с яйцето, хляба, лука, нарязан на ситно заедно с магданоза и подправките. Оформете кюфтета, подредете ги в намазнена тава, полейте ги с доматите от консерва и добавете чушките. Овкусете соса със сол, пресован чесън и малко риган. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.

По желание може да ги поднесете със сос от чесън и кисело мляко.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
габровец от варна
1 Отговор
Ашколсун Венелинке.Ама със домуз кайма стават идеални.

Оценка:
-5 +9

Емил
2 Отговор
Заменете телешката кайма със свинска - стават македонски! Месото е вредно за вашето здраве!

Оценка:
-10 +2

Всъщност
3 Отговор
кюфтета по чирпански !

Оценка:
-4 +15

Супа топчета
4 Отговор
Начин на приготвяне:
Наливате полувин тенджера с вода и слагате на котлона. Когато заври прибавяте една супена лъжица сол и предварително омесените топчета от кайма каквато има в магазина ;д
Добавяте нарязан лук и оставяте да поври след което добавяте и картофи, както и полувин бирена бутилка доматен сок.
Към края се добавя и 4-5 шепи фиде.

Сервира се с люти сухи печени чушки и оцет.

Коментиран от #6


Оценка:
-4 +3

6666666
5 Отговор
А картофите и моркова къде изчезнаха.........

Коментиран от #8


Оценка:
-2 +9

бвн
6 Отговор

До коментар #4 от "Супа топчета":


Каква супа? То ще стане яхния.

Коментиран от #7


Оценка:
-1 +5

Супа си става
7 Отговор

До коментар #6 от "бвн":


не е яхния госпожа.

Оценка:
-4 +3

Порно
8 Отговор

До коментар #5 от "6666666":


Аз се сещам за какво са , ама ще ми изтрият поста.

Оценка:
-2 +1

Да бе да
9 Отговор
Кой каза, че капалъчаршиите не муат свинско! Ядат, че чак им плющят ушите. Все едно да кажете, че не пият и ракия. Пият, та се кинат!

Оценка:
-0 +9

Лорчето, ценител на хубавото...!
10 Отговор
С телчешка кайма стават хубави, но с агнешка не...! (От пресно зели с котешки косми,, по добро нема,,!)

Оценка:
-4 +1

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Краси
12 Отговор
А картофите в описанието на рецептата за какво служат?

Оценка:
-0 +5

13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5