Отидете към основна версия

4 157 2

Мистериозен „комплект за убийство на вампири“ може да е ваш (СНИМКИ)

  • вампири-
  • комплект-
  • убийство на вампири-
  • търг-
  • англия-
  • традиции-
  • вярвания

Кутията, която се продава на търг, включва нож, пистолет, стъкленица с неизвестно съдържание и бутилка от зъби на акула

Мистериозен "Комплект за убийство на вампири", съдържащ сребърен нож и копие от Новия завет от 19 век, се продава на търг от аукционна къща в Дербишир, Англия, разказва Sky News. 

Артикулът с готически вид, който е оценен между 2000 и 3000 паунда, съдържа още, джобен пистолет, броеница, бутилка от зъби на акула,  син фиал със загадъчно съдържание, както и три бутилки от прозрачно и аква стъкло; два комплекта клещи; и джобно ножче със седефена дръжка и острие от сребро.

От вътрешната страна на капака на металната кутия е поставена емайлирана картина, изобразяваща възкресението на Исус Христос.

Няма данни за произхода на кутията, но на копието на Новия завет от 1842 г., което се намира вътре, е изписано името Изабела Суарбрик.

Сегашният собственик на мистериозния комплект, който е пожелал да остане анонимен, заявява, че не знаят много за историята му, пише вестник The New York Times.

"Имам го в колекцията си от три години. Купих го на голям панаир за антики", споделя той пред аукционна къща Hansons, която организира търга на 21 юли.

„Задачата за убийство на вампир е била изключително сериозна и историческите разкази предполагат, че са били необходими конкретни методи и инструменти“, казва в изявление собственикът на аукционната къща Чарлз Хансън. 

"Твърди се, че предмети с религиозно значение, като разпятия и Библии, отблъскват тези чудовища. Оттук и тяхното силно присъствие в комплекта, който намерихме. Въпреки всичко, комплектът най-вероятно е фалшив и не е спасил никого от вампири", коментира Робърт А. Смарт, преподавател по английски език и декан на колежа по изкуства и науки, към университета Quinnipiac.

„Продължаващият, силен интерес към комплекта обаче, е индикация за културната стойност, която има. Той може да няма такава историческа стойност, но със сигурност има културна стойност“, казва проф. Смарт, който от десетилетия изучава вампирите и преподава за тях.

"Комплектът е смесица от пет или шест различни традиции, които никога не бихте видели в действителност, а истински традиции по отношение на проучването и убиването на вампири, е имало", обяснява още експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини