Рецептата за пастицио идва от Гърция и представлява печено ястие с месо, макарони и бешамелов сос. Пастицио носи името си от италианската дума pastitsio, която означава голям печен солен пай с месо. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
450 гр. агнешка кайма
1 голяма глава кромид лук
4 с.л. доматено пюре
250 мл червено вино
1 ч. л. кимион
300 гр. макарони
2 с.л. олио
Сос Бешамел:
25 гр. брашно
25 гр. масло
300 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
За гарниране:
2 домата нарязани на шайби или 300 гр. консервирани домати
3 с.л. галета
1 ч.л сол
1/2 ч.л. смлян черен пипер
100 гр. настърган кашкавал (ако желаете)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 С.
Запържете лука и каймата в тиган с незалепващо покритие, като разбърквате и притискате с вилица, до леко кафяво и докато мазнината се изпари, пише lunchbox.eu.
Сварете макароните в голямо количество вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. Изцедете ги.
Разстелете сместа с месото на дъното на огнеупорен съд (25x20cm). Отгоре разпределете макароните.
Загрейте маслото в тенджера и добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. Гответе 1-2 минути и постепенно добавете млякото. Разбърквайте при умерено тих огън до получаване на гладък сос. Добавете индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.
След това излейте соса равномерно върху пастата. Подредете нарязаните домати отгоре и завършете с галета. Печете 30-35 минути. Ако използвате кашкавал, на 20-тата минута от печенето, поръсете кашкавала върху ястието и продължете с печенето още 10 минути. Извадете тавата от фурната, оставете ястието да си почине за 10 минути преди да го поднесете нарязано на порции.