Отидете към основна версия

4 010 11

Рецепта за вечеря: Гръцко пастицио

  • пастицио-
  • макарони-
  • кайма-
  • бешамел-
  • гръцка кухня-
  • какво да сготвя

Запечени макарони с кайма

Снимкa: Shutterstock

Рецептата за пастицио идва от Гърция и представлява печено ястие с месо, макарони и бешамелов сос. Пастицио носи името си от италианската дума pastitsio, която означава голям печен солен пай с месо. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

450 гр. агнешка кайма

1 голяма глава кромид лук

4 с.л. доматено пюре

250 мл червено вино

1 ч. л. кимион

300 гр. макарони

2 с.л. олио

Сос Бешамел:

25 гр. брашно

25 гр. масло

300 мл. прясно мляко

1/4 ч.л. настъргано индийско орехче

За гарниране:

2 домата нарязани на шайби или 300 гр. консервирани домати

3 с.л. галета

1 ч.л сол

1/2 ч.л. смлян черен пипер

100 гр. настърган кашкавал (ако желаете)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 С.

Запържете лука и каймата в тиган с незалепващо покритие, като разбърквате и притискате с вилица, до леко кафяво и докато мазнината се изпари, пише lunchbox.eu.

Сварете макароните в голямо количество вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. Изцедете ги.

Разстелете сместа с месото на дъното на огнеупорен съд (25x20cm). Отгоре разпределете макароните.

Загрейте маслото в тенджера и добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. Гответе 1-2 минути и постепенно добавете млякото. Разбърквайте при умерено тих огън до получаване на гладък сос. Добавете индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.

След това излейте соса равномерно върху пастата. Подредете нарязаните домати отгоре и завършете с галета. Печете 30-35 минути. Ако използвате кашкавал, на 20-тата минута от печенето, поръсете кашкавала върху ястието и продължете с печенето още 10 минути. Извадете тавата от фурната, оставете ястието да си почине за 10 минути преди да го поднесете нарязано на порции.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини