ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Гръцко пастицио

Запечени макарони с кайма

Публикувана: 6 Август, 2020 16:05
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2551
Рецепта за вечеря: Гръцко пастицио
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Рецептата за пастицио идва от Гърция и представлява печено ястие с месо, макарони и бешамелов сос. Пастицио носи името си от италианската дума pastitsio, която означава голям печен солен пай с месо. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

450 гр. агнешка кайма

1 голяма глава кромид лук

4 с.л. доматено пюре

250 мл червено вино

1 ч. л. кимион

300 гр. макарони

2 с.л. олио

Сос Бешамел:

25 гр. брашно

25 гр. масло

300 мл. прясно мляко

1/4 ч.л. настъргано индийско орехче

За гарниране:

2 домата нарязани на шайби или 300 гр. консервирани домати

3 с.л. галета

1 ч.л сол

1/2 ч.л. смлян черен пипер

100 гр. настърган кашкавал (ако желаете)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 С.

Запържете лука и каймата в тиган с незалепващо покритие, като разбърквате и притискате с вилица, до леко кафяво и докато мазнината се изпари, пише lunchbox.eu.

Сварете макароните в голямо количество вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. Изцедете ги.

Разстелете сместа с месото на дъното на огнеупорен съд (25x20cm). Отгоре разпределете макароните.

Загрейте маслото в тенджера и добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. Гответе 1-2 минути и постепенно добавете млякото. Разбърквайте при умерено тих огън до получаване на гладък сос. Добавете индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.

След това излейте соса равномерно върху пастата. Подредете нарязаните домати отгоре и завършете с галета. Печете 30-35 минути. Ако използвате кашкавал, на 20-тата минута от печенето, поръсете кашкавала върху ястието и продължете с печенето още 10 минути. Извадете тавата от фурната, оставете ястието да си почине за 10 минути преди да го поднесете нарязано на порции.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
майстор
1 Отговор
Найн,данке шойн! Яжте си го вие.

Оценка:
-3 +3

Фактология
2 Отговор
Защо агнешка кайма като 99% гърците го правят с телешка кайма..За гарнирането ??? За 25 години престой в Гърция така и не видях гарнирана мусака..Това май си го разкрасила от теб Вени.Накрая....Първо се слагат макарони, а след това сместа с каймата.П.С. За по-капризните като мен се слага в каймата и 1/2 щипка канела.Заливката ???? Пропуснала си яйцето иначе става брашняна каша по български.

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +5

Фактология
3 Отговор
И галетата не се поставя за гарниране, а с цел.Да поеме изплувалата мазнина върху заливката.

Оценка:
-1 +1

Johansson
4 Отговор
Пак глупости.

Оценка:
-1 +4

адффхй
5 Отговор
Това се нарича бял сос. Бешамела е с яйце.

Оценка:
-1 +5

Лора
6 Отговор
С телешко кайма ще я пробвам рецептата...!

Оценка:
-1 +4

Гръцки турист
7 Отговор
по- добре печен кренвирш на фурна и по средата малко кашкавалец.

Оценка:
-0 +3

един от стадото
8 Отговор
рецепта за вечеря; една тенджера бял боб, една тава печени кюфтета, и една купа таратор за ледената ракия. Не е гръцко, ама става..

Оценка:
-1 +2

Майстор готвач
9 Отговор

До коментар #2 от "Фактология":


Виж сега...не и придиряй толкова на авторката. Нейната сила са креватните изпълнения, иначе пастицио ( ама истинско, не като описаното тука нещо като нищо си) едва ли е опитвала през живота си.

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +1

един от стадото
10 Отговор

До коментар #9 от "Майстор готвач":


не си ли Шеф, туй майстор готвач много столско звучи вече. Всички са шефове вече, един готвач не остана. Макар и майстор да е

Оценка:
-1 +4

Дарина
11 Отговор
Глупости на таркалета! Нищо общо с пастицио!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ген. Румен Радев
Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев коментира премиера Бойко Борисов
Реч в стил „държавата – това съм аз"."

Още бисери
ТОП 5