Сутляшът е традиционен десерт, типичен за балканската кухня, и по-точно - за сръбската, българската, македонската и турската, пише bistro.bg. Наименованието на сладкиша идва от турски и означава мляко с ориз.
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
3/4 ч.ч. ориз
2 бр. жълтъци
3/4 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
1 с.л. нишесте
канела
Начин на приготвяне:
Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта.
Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят, при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути.
Добавя се ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички. Поднася се леко охладен и поръсен с канела.