Тези кестени със сметана и ементал са едно от вкусните изкушения, които се продават на много места в Париж през есента, пише bistro.bg. Всъщност не е никак трудно да си ги направим вкъщи.
Необходими продукти:
2 с.л. сирене Ементал
1 ч.л. къри
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. суха мащерка
3 скилидки чесън
300 гр. сметана
600 гр. кестени
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
В тази рецепта трябва да използвате обелени кестени. Затова предварително направете малък кръстовиден разрез в долната част на ядката и пуснете в кипяща вода за 5 минути. Кората се забелва и след като се охладят, може лесно да я дръпнете и премахнете. Така ще имате готови, вкусни и обелени кестени.
Включете фурната на 220˚С градуса.
Сипете зехтина в дълбока тенджера и сложете да се загрее. Добавете кестените, чесъна, мащерката, кърито, розмарина и солта и запържете за 10 минути.
Намажете с масло правоъгълна тавичка за печене. Изсипете кестените в нея. Залейте ги със сметаната и подправете с пипер. Запечете във фурната за 15 минути.
Топлите кестени поръсете със сиренето ементал и върнете в изключената, но все още топла фурна, за 3 минути.