Необходими продукти:
250 г бисквити (какaови и обикновени)
1 пакетче желатин
2 яйца
60 г захар
250 г сирене "Крема"
сокът от 2 портокала (120–150 мл)
50 мл ром
300 мл сладкарска сметана
6–7 круши (500–600 г)
250 г мед
пудра захар за декорация
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават в купа, добавя се медът и се разбърква. Разстила се в тава с диаметър 22 см, като се притиска добре.
Желатинът се накисва в рома и в малко от портокаловия сок и се разтваря на водна баня или в микровълнова фурна.
Сиренето се разбива със захарта, налива се портокаловият сок и се прибавят яйцата.
Сметаната се разбива с 2 ч. л. захар, малка част се отделя настрана, останалата се прибавя към сместа със сиренето. В отделената сметана се налива разтвореният желатин, разбърква се и се добавя към останалия крем. 1/2 от сместа се разпределя върху бисквитения блат.
Крушите се обелват и се разрязват на четири. Половината се подреждат върху крема в тавата, заливат се с останалия крем и отгоре се поставят нарязани на кубчета круши. Кейкът се слага в хладилник за 15 минути, след което се поръсва с пудра захар и се сервира, пише bonapeti.bg.