Необходими продукти:
3 ч.ч.брашно тип 500
1 ч.ч.вода
50 гр.масло
2 бр.яйца
1 к.л.сол
Пояснение: Продуктите за плънката не са посочени, тъй като са по избор.
Начин на приготвяне:
Брашното се сипва в купа, прави се кладенче, добавят се яйцата, маслото и солта. Тестото се замесва, като водата се сипва на тънка струйка, докато се поеме. Прехвърля се върху набрашнен плот и добре се омесва.
Оставя се да почине около половин час в купа, покрита с фолио. През това време се приготвя плънката. Тестото се разточва тънко (1,5 - 2 мм.), изрязват се кръгчета с чаша, слага се от плънката във всяко кръгче и се оформят пелмени. Пелмените се варят в подсолена вода около 7 - 8 минути.
Тестото е много приятно за работа, трябва да се получи меко тесто. Лесно се разточва и не се къса. Плънката може да бъде най-разнообразна - със зелен лук, яйца и извара, с варени картофи, лук и гъби, със спанак или коприва, с пилешко месо, риба..., с кайма, ситно нарязан лук и черен пипер.
Поднасят се залети с разтопено масло, поръсени с млян черен пипер, сол и 3-4 капки оцет на порция, пише kulinar.bg.