Отидете към основна версия

4 828 4

Рецепта на деня: Класическа лютика

  • лютика-
  • чушки-
  • зимнина-
  • буркан-
  • какво да сготвя

Лютиката може да поднесете към ястия с боб, месо на скара или като съставка от някои пикантни сосове

Снимкa: Shutterstock

Начин на приготвяне:

2 пакета сушени чушки или 1 кг пресни

1 люта чушка

4 скилидки чесън

1/2 глава кромид лук

1 с.л. скълцан магданоз

сол

оцет - или лимонов сок на вкус

3 с.л. олио + за заливане на бурканчетата

Начин на приготвяне:

Ако използвате сухи чушки, почистете ги от семките, залейте ги с вода и ги варете до омекване. Обелете ги от ципите и ги смесете със стрития със сол чесън, настъргания лук, магданоза, сол на вкус.

Стрийте всичко на гладка каша, като за улеснение може да пасирате или да смелите в кухненски робот. Долейте към зеленчуковата паста олиото постепенно, като разбърквате.

Накрая подправете на вкус с оцет или лимонов сок. Разсипете лютиката в малки бурканчета. Отгоре залейте всяко със сгорещено олио и затворете бурканчетата. Съхранявайте на хладно.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини