Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 10:05 4 778 4

Рецепта на деня: Класическа лютика

  • лютика-
  • чушки-
  • зимнина-
  • буркан-
  • какво да сготвя

Лютиката може да поднесете към ястия с боб, месо на скара или като съставка от някои пикантни сосове

Рецепта на деня: Класическа лютика - 1
Снимкa: Shutterstock

Начин на приготвяне:

2 пакета сушени чушки или 1 кг пресни

1 люта чушка

4 скилидки чесън

1/2 глава кромид лук

1 с.л. скълцан магданоз

сол

оцет - или лимонов сок на вкус

3 с.л. олио + за заливане на бурканчетата

Начин на приготвяне:

Ако използвате сухи чушки, почистете ги от семките, залейте ги с вода и ги варете до омекване. Обелете ги от ципите и ги смесете със стрития със сол чесън, настъргания лук, магданоза, сол на вкус.

Стрийте всичко на гладка каша, като за улеснение може да пасирате или да смелите в кухненски робот. Долейте към зеленчуковата паста олиото постепенно, като разбърквате.

Накрая подправете на вкус с оцет или лимонов сок. Разсипете лютиката в малки бурканчета. Отгоре залейте всяко със сгорещено олио и затворете бурканчетата. Съхранявайте на хладно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ям лютика

    2 1 Отговор
    Та, дано изгоня нахални те дяволи от себе си съвсем...!
  • 2 Коя, таз ДК

    3 0 Отговор
    Дето ми курдиса отново минус, заради,, херния та,, си , на 50 г не мога да бъда, флюбена, но.... на 60 също, на 70 пък хич, но явно занаятчийките се престарава, ужас, ще си направя лютика., напук на дъртия Хермес....!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ганчо Ганчев

    2 0 Отговор
    Така и не разбрах защо бота ми изтри коментара, ама ще повторя- Това е толкова далече от лютика, колкото не може да бъде. И дали авторката прави разлика м/ду ''лютика'' и ''лютеница''. Силно се съмнявам. И да повторя- на-хубавите лютики правят в района Бяла Слатина-Искър-Ч.Бряг..ДОКАЗАНО. Всички останали може само да се учите от тях как се прави лютика. За сведение- на ИСТИНСКА лютика никога, повтарям -НИКОГА, не се слага оцет, лимонов сок или каквито и да е ''подкислители''.А постната лятна лютика от посочения край е просто върха на кулинарията. ДОКАЗАНО.