Отидете към основна версия

8 045 2

Рецепта на деня: Сиропирана баница със сирене

  • баница-
  • сиропирана-
  • сладка-
  • сирене-
  • какво да сготвя

За любителите на сладко-соления вкус

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

½ пакет кори за баница

1 яйце

1 к.ч. кисело мляко

2/3 ч.ч. натрошено краве сирене

½ ч.л. сода бикарбонат

1 к.ч. кафява захар

2 капки течна ванилия

шарлан - за намазване

За сиропа:

захар - ½ ч.ч.

вода - ½ ч.ч.

течна ванилия - 1 - 2 капки

Начин на приготвяне:

Намазвате дъното и стеничките на тавата с шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло) със силиконова четчица. Намачквате корите на хармоника и една по една ги подреждате в кръг като роза – равномерно разпределяме. Отново намазвате с шарлан повърхността на набръчканите кори.

Леко ги запичате до златист загар според фурната - около 10-15 минути на 180 градуса.

През това време в купа забърквате млечната заливка. Първо разбърквате яйцето с вилица или сладкарска телена бъркалка. Сипвате 1 к. чашка кисело мляко, в което предварително сте си разбъркали половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Добавяте кафявата кристална тръстикова захар, 2 капки течна ванилия (не повече, за да не доминира), и старателно разбърквате.

Изваждате от фурната тавичката с изпечените златисти кори. Поръсвате равномерно с натрошеното краве сирене и отгоре заливате с лъжица млечната заливка, стараейки се да сипете и по краищата на окръжността. Печете във фурната на 180 градуса за около 25 минути (отгоре и отдолу) до златист загар.

През това време приготвяте сиропа, като сварявате с постоянно разбъркване за около 10-15 минути - половин чаена чаша вода с половин чаена чаша захар. Накрая добавяте 1-2 капки течна ванилия. Дръпвате от котлона и оставяте леко да поизстине.

Нарязвате вече изпечената баница на осем триъгълни парчета и заливате равномерно със захарния сироп. Оставяте сиропираната баница да престои няколко часа, за да се сиропират корите, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини