Отидете към основна версия

11 907 7

Рецепта за вечеря: Родопски ушмар

  • родопски-
  • ушмар-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя

Лесно ястие с превъзходен вкус

Снимкa: Shutterstock

Ушмар е традиционно родопско ястие, но е доста известно и в съседна Турция, където го наричат „Mъхлама“ или „Мухлама“, пише trafficnews.bg. Спорно е дали ястието е българско или турско, но едно е ясно – има превъзходен вкус. Приготвянето на това ястие е сравнително лесно и не са ви нужни много продукти. Ако имате домашно масло, непременно го използвайте, защото вкусът е ненадминат.

Необходими продукти:

100 грама краве масло

1 чаена чаша царевично брашно

2 чаени чаши вода

200 грама кашкавал

сол

Начин на приготвяне:

Разтопявате маслото в тиган на умерен огън. Прибавяте царевичното брашно и го запържвате на слаб огън. В началото брашното ще поеме мазнината и ще стои на парченца, но след няколко минути сместа ще се отпусне и ще стане на кашичка. Тогава прибавяте водата и солта.

Варите няколко минутки при непрекъснато бъркане. След като брашното поеме цялата течност, добавяте кашкавала, който предварително нарязвате на тънки ленти. Бъркате няколко пъти и махате от котлона, когато видите, че мазнината излиза на повърхността и кашкавалът се е разтопил. Ястието се консумира топло.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини