Отидете към основна версия

7 223 7

Рецепта на деня: Домашна комбуча

  • комбуча-
  • чаена гъба-
  • scoby-
  • напитка

Чаена напитка с вкус на сайдер и с неподозирани свойства

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

6 с.л. чай

6 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

гъба-майка (SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts - симбиотична колония от бактерии и дрожди)

Може да използвате черен или зелен чай, или комбинация от двете, насипен и в никакъв случай от пакетчета. Особено важно е чаят да съдържа кофеин, тъй като комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка), пише kukuriak.com.

Начин на приготвяне:

1. Сварявате чая, прецеждате го и прибавяте захарта.
2. Поставяте гъбата в достатъчно широк и дълбок съд и заливате с охладения и подсладен чай.
3. Покривате съда с кърпа (с достатъчно пореста структура, за да може гъбата да диша) и го пристягате с ластик – това предпазва да не влизат други микроорганизми или насекоми, както и да не започне процес на кондензация. Оставяте на сухо, хладно и тъмно място за около 1 седмица.
4. На втората седмица вече ще видите бълбукащите мехурчета и оформилата се нова гъба отгоре. Отделяте гъбите и наливате течността в бутилки, които затваряте добре. Поставяте ги на място с температура, малко по-висока от стайната (например, точно пред вратата на хладилника), за да се газират допълнително.
5. След няколко дни може да прехвърлите бутилките в хладилника – вече са готови за консумация. От останалите гъби може да продължите да правите нов тоник.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.

Свързани новини