5 2467

Рецепта на деня: Домашна комбуча

  • комбуча-
  • чаена гъба-
  • scoby-
  • напитка

Чаена напитка с вкус на сайдер и с неподозирани свойства

Рецепта на деня: Домашна комбуча - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

6 с.л. чай

6 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

гъба-майка (SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts - симбиотична колония от бактерии и дрожди)

Може да използвате черен или зелен чай, или комбинация от двете, насипен и в никакъв случай от пакетчета. Особено важно е чаят да съдържа кофеин, тъй като комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка), пише kukuriak.com.

Начин на приготвяне:

1. Сварявате чая, прецеждате го и прибавяте захарта.
2. Поставяте гъбата в достатъчно широк и дълбок съд и заливате с охладения и подсладен чай.
3. Покривате съда с кърпа (с достатъчно пореста структура, за да може гъбата да диша) и го пристягате с ластик – това предпазва да не влизат други микроорганизми или насекоми, както и да не започне процес на кондензация. Оставяте на сухо, хладно и тъмно място за около 1 седмица.
4. На втората седмица вече ще видите бълбукащите мехурчета и оформилата се нова гъба отгоре. Отделяте гъбите и наливате течността в бутилки, които затваряте добре. Поставяте ги на място с температура, малко по-висока от стайната (например, точно пред вратата на хладилника), за да се газират допълнително.
5. След няколко дни може да прехвърлите бутилките в хладилника – вече са готови за консумация. От останалите гъби може да продължите да правите нов тоник.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    6 2 Отговор
    А око от прилеп и нокът от австралийска жаба-перачка, не се ли слага? И за сведение, майската гъба е гъба, подобна на ливадната печурка и няма нищо общо с ЧАЕНАТА гъба с която се прави тоя буломач.

    Коментиран от #3

  • 2 Симо

    5 3 Отговор
    От това няма ли да се оакаме?
  • 3 хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Пише "гъба-майка",а не "майска гъба", шемет:))) Ама нищо, хубаво, че го написа, че може и някой друг да се обърка.

    Коментиран от #4

  • 4 Механик

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "хаха":

    Извинявам се за това, че не съм прочел правилно. Да, написано е гъба-МАЙКА а не майска гъба, както бях видял аз. п.п. Но това не променя мнението ми относно прилеповото око и нокътя от жаба. Както и това, че напитката е модерен буломач. п.п.п. Шемет можеш да викаш на баща си. Поне си личи, колко те е възпитал.
  • 5 Анонимен

    3 1 Отговор
    Аз пък без очилата като го прочетох - Пача! И аха да похваля Венчето, че е сготвило НЕЩО като за хората пък то на - КОМБУЧА! И като стигнах до гъбата се отказах и го оставям на сибирските шамани тоя боклук!
  • 6 На Стойчу гъбите и дрождите

    3 4 Отговор
    Не мерси, гнус ме е пък и шекер има..!
  • 7 Йок Пара

    1 0 Отговор
    Най-ми хареса точка 5. Напиши си адреса, за да черпиш една КАРАМБУЧА.