Отидете към основна версия

2 876 4

Рецепта на деня: Ризото с гъби шийтаке

  • ризото-
  • гъби-
  • ориз-
  • шийтаке

Експериментирайте в кухнята

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

лук - 1 глава

шийтаке - 250 грама гъби

чесън - 1 скилидка

краве масло - 2 с.л.

зехтин - 2 с.л.

ориз арборио - 300 грама

бяло вино - 100 мл

зеленчуков бульон - 1200 мл

сол

черен пипер - 1/2 к.л. смлян

магданоз

пармезан - настърган

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно и задушава в тенджерка със сгорещен зехтин и краве масло.

Когато лукът промени цвета си, се добавят почистените и нарязани на ивички гъби шийтаке. Лукът и гъбите се разбъркват периодично и след като омекнат, се прибавя оризът.

Температурата на котлона се намалява и след кратко запържване в тенджерата се налива малко качествено бяло вино.

Когато виното се изпари, започва да се добавя по един черпак зеленчуков бульон.

Ризотото се бърка непрекъснато, докато се усвои бульонът. Тогава се добавя нов черпак от него и така до изчерпването му. Бавното готвене прави ориза кремообразен.

Накрая, когато е готов, се поръсва със сол на вкус, прясно смлян черен пипер и подправки.

Готовото ризото с гъби шийтаке се сервира поръсено с нарязан на ситно пресен магданоз и настърган пармезан.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини