Отидете към основна версия

4 167 28

Знаците, че сте в едностранна връзка и давате много повече, отколкото получавате

  • връзка-
  • отношения-
  • едностранно

Психолозите разделят хората условно на три категории: такива, които обичат да дават, такива, които обичат да получават и такива, които обичат и да дават, и да получават

Снимкa: Shutterstock

„Навикът да даваш може да се корени в доброто ти сърце, но всеки от нас трябва да използва това качество рационално. Рационалното мислене на човек му казва кога да даде, какво да даде и на кого да го даде, без да причинява вреда на себе си и другите.“

Мишел Роя Рад

Когато сме влюбени, сме щедри. Щедри на обич, на доверие, на компромиси, способни сме да пренебрегнем себе си само и само да направим човекът до нас щастлив. Защото тогава и ние се чувстваме щастливи!

Но, ако само ние го правим, едностранно, а отсреща не получаваме взаимност, какво се получава тогава? Това ли е любовта или нещо изначално сме тръгнали в погрешна посока?

Психолозите разделят хората условно на три категории: такива, които обичат да дават, такива, които обичат да получават и такива, които обичат и да дават, и да получават.

Повечето хора спадат към третата категория и това е чудесно – да умееш и даваш, и да получаваш!

Но когато попаднете на човек, който може само да взима, без да дава нищо в замяна, това може да се превърне в истинска катастрофа. И трябва да се противопоставите.

5 основни знака, че във връзката си давате повече, отколкото получавате

Хората, които са предразположени да дават, са сърдечни, безкористни и съпричастни. Но в даден момент даването може да стане контрапродуктивно и нездравословно.

Защо е толкова важно да се намери баланс? Защото не е честно да бъдете използвани. Това е най-малкото. Следват още мотиви. Например, че по този начин правите вашия партньор абсолютно зависим и непригоден да носи отговорност, а това не е нито в негова полза, нито във ваша. И така, нека видим знаците.

Почти никога не казвате „не“

Ако не умеете да казвате „не“, това е вредно. Случвало ли ви се е да се съгласите с нещо, дори да се усмихнете, въпреки че вътрешно не сте съгласни? Ако да, тогава това е сигурен знак за вашата прекомерна отдаденост. Помнете, че имате право да кажете „не“, със или без обяснения.

Опитайте следното: отговорете кратко, учтиво и уверено. Например: „Много съм заета сега. Ще трябва да се справиш сам."

Никога не намирате достатъчно време за себе си

За съжаление, безкористните дела не спират времето. Всички имаме свои собствени неща за правене, хора, с които да се срещнем и места, на които да отидем. Всеки от нас има нужда от време за сън и за забавление.

Почивката и желанието за релакс са нашата човешка потребност, а не опция. Вашият мозък и тяло трябва да бъдат заредени със сила и енергия, за да сте продуктивни и щастливи. И това те е каприз, а физиология! Ако ясно осъзнавате, че вършите всичко във вашата връзка и сте поели неусетно всички ангажименти, което ви оставя без минутка свободно време, трябва да се осъзнаете.

Важно е да отделяте поне час-два за себе си. Време, което си е само ваше. През това време не бива да обслужвате ничии интереси, нито да правите каквото и да било друго. Партньорът ви трябва да знае, че не може да сте постоянно на негово разположение.

Вие сте единственият инициатор на романтични изненади

Вашият партньор се радва, когато сте се постарали да приготвите вкусно ястие, да подредите красиво масата и да запалите свещи. Но никога не отговаря на вашите инициативи по подобен начин. Приема това за даденост и счита, че не е важно да прояви взаимност.

Винаги вие решавате възникналите проблеми

След тежък работен ден нямате търпение да си починете. Но точно тогава нещо все трябва да се свърши. И вие го правите, лишавайки се от заслужена почивка. Или, когато е изникнал неочакван разход, вие сте човекът, който сам търси решение. Обръщате се към приятели и колеги за помощ, а вашата половинка просто чака да решите проблема.

Личното ви щастие е под въпрос

Въпреки че даващите се радват да помагат на другите, по природа те са също толкова хора, колкото и всеки друг.

Повишените нива на стрес и адреналин могат да доведат до непредвидени последици, включително промени в химията на мозъка.

Как да се измъкнем от този омагьосан кръг?

Промените в отношенията, особено, ако разчитате на трайни резултати, никога не стават бързо. Щом сте докарали нещата дотук, ще трябва да потърпите, за да излезете от неприятната ситуация и да възвърнете баланса. Постепенно възлагайте все повече отговорности на вашия партньор, съветват психолозите. Изисквайте той да се справя с тях, така, както и вие се справяте с вашите. Най-вероятно ще срещнете съпротивата му. Но трябва да проявите твърдост.

Ако опитате всичко и напредък все пак няма, може би е време да се замислите дали сте с правилния мъж. И дали сте съгласни да прекарате целия си живот сами, грижейки се за всичко и рушейки здравето си.

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини