Last news in Fakti

29 Януари, 2022 20:56 4 152 28

Знаците, че сте в едностранна връзка и давате много повече, отколкото получавате

  • връзка-
  • отношения-
  • едностранно

Психолозите разделят хората условно на три категории: такива, които обичат да дават, такива, които обичат да получават и такива, които обичат и да дават, и да получават

Знаците, че сте в едностранна връзка и давате много повече, отколкото получавате - 1
Снимкa: Shutterstock

„Навикът да даваш може да се корени в доброто ти сърце, но всеки от нас трябва да използва това качество рационално. Рационалното мислене на човек му казва кога да даде, какво да даде и на кого да го даде, без да причинява вреда на себе си и другите.“

Мишел Роя Рад

Когато сме влюбени, сме щедри. Щедри на обич, на доверие, на компромиси, способни сме да пренебрегнем себе си само и само да направим човекът до нас щастлив. Защото тогава и ние се чувстваме щастливи!

Но, ако само ние го правим, едностранно, а отсреща не получаваме взаимност, какво се получава тогава? Това ли е любовта или нещо изначално сме тръгнали в погрешна посока?

Психолозите разделят хората условно на три категории: такива, които обичат да дават, такива, които обичат да получават и такива, които обичат и да дават, и да получават.

Повечето хора спадат към третата категория и това е чудесно – да умееш и даваш, и да получаваш!

Но когато попаднете на човек, който може само да взима, без да дава нищо в замяна, това може да се превърне в истинска катастрофа. И трябва да се противопоставите.

5 основни знака, че във връзката си давате повече, отколкото получавате

Хората, които са предразположени да дават, са сърдечни, безкористни и съпричастни. Но в даден момент даването може да стане контрапродуктивно и нездравословно.

Защо е толкова важно да се намери баланс? Защото не е честно да бъдете използвани. Това е най-малкото. Следват още мотиви. Например, че по този начин правите вашия партньор абсолютно зависим и непригоден да носи отговорност, а това не е нито в негова полза, нито във ваша. И така, нека видим знаците.

  • Почти никога не казвате „не“

Ако не умеете да казвате „не“, това е вредно. Случвало ли ви се е да се съгласите с нещо, дори да се усмихнете, въпреки че вътрешно не сте съгласни? Ако да, тогава това е сигурен знак за вашата прекомерна отдаденост. Помнете, че имате право да кажете „не“, със или без обяснения.

Опитайте следното: отговорете кратко, учтиво и уверено. Например: „Много съм заета сега. Ще трябва да се справиш сам."

  • Никога не намирате достатъчно време за себе си

За съжаление, безкористните дела не спират времето. Всички имаме свои собствени неща за правене, хора, с които да се срещнем и места, на които да отидем. Всеки от нас има нужда от време за сън и за забавление.

Почивката и желанието за релакс са нашата човешка потребност, а не опция. Вашият мозък и тяло трябва да бъдат заредени със сила и енергия, за да сте продуктивни и щастливи. И това те е каприз, а физиология! Ако ясно осъзнавате, че вършите всичко във вашата връзка и сте поели неусетно всички ангажименти, което ви оставя без минутка свободно време, трябва да се осъзнаете.

Важно е да отделяте поне час-два за себе си. Време, което си е само ваше. През това време не бива да обслужвате ничии интереси, нито да правите каквото и да било друго. Партньорът ви трябва да знае, че не може да сте постоянно на негово разположение.

  • Вие сте единственият инициатор на романтични изненади

Вашият партньор се радва, когато сте се постарали да приготвите вкусно ястие, да подредите красиво масата и да запалите свещи. Но никога не отговаря на вашите инициативи по подобен начин. Приема това за даденост и счита, че не е важно да прояви взаимност.

  • Винаги вие решавате възникналите проблеми

След тежък работен ден нямате търпение да си починете. Но точно тогава нещо все трябва да се свърши. И вие го правите, лишавайки се от заслужена почивка. Или, когато е изникнал неочакван разход, вие сте човекът, който сам търси решение. Обръщате се към приятели и колеги за помощ, а вашата половинка просто чака да решите проблема.

  • Личното ви щастие е под въпрос

Въпреки че даващите се радват да помагат на другите, по природа те са също толкова хора, колкото и всеки друг.

Повишените нива на стрес и адреналин могат да доведат до непредвидени последици, включително промени в химията на мозъка.

Как да се измъкнем от този омагьосан кръг?

Промените в отношенията, особено, ако разчитате на трайни резултати, никога не стават бързо. Щом сте докарали нещата дотук, ще трябва да потърпите, за да излезете от неприятната ситуация и да възвърнете баланса. Постепенно възлагайте все повече отговорности на вашия партньор, съветват психолозите. Изисквайте той да се справя с тях, така, както и вие се справяте с вашите. Най-вероятно ще срещнете съпротивата му. Но трябва да проявите твърдост.

Ако опитате всичко и напредък все пак няма, може би е време да се замислите дали сте с правилния мъж. И дали сте съгласни да прекарате целия си живот сами, грижейки се за всичко и рушейки здравето си.

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    3 6 Отговор
    Ние сме с моята съпруга сме идеалната двойка и всеки дава на другия много. Сега някои хора тук биха казали че тя е исвадила голям късмет с мен защото ас съм мъж мечта както и да се погледне но пък и тя е добра, чесна и романтична жена и освен това много красива все пак завърши на 11 място в най престижния конкурс за красота в България мис Казанлъшка роза. Ние като цяло сме доста примерна и романтична двойка и дано бъдем такава винаги.

    Коментиран от #4, #5, #26

  • 2 Виталия

    2 2 Отговор
    Харесваш си една разбойка, мислиш, мислиш... Решаваш да я изненадаш и хоп... оставаш изненадан ти😂 После 3 години не й се вясваш изобщо ?! Сърдит, обиден или ядосан си й ?!
  • 3 Links 2,3,4

    11 3 Отговор
    Психолозите се делят на три категории, 20 лева на час, 50 лева на час и такива с карти и кристална топка.
  • 4 Rock

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Гена, както винаги си оригинален и цветен.
  • 5 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Май нищо не се разбрал от статията. Какво и даваш пари и секс един път в месецаза2 минути. Товае малко заедно жена. Трябва повече секс по малко сериали . И ходене по барове и ресторанти не по сладкарница на боза и бабички . И бе тупа чалга от нея се затъпява.
  • 6 Госあ

    3 2 Отговор
    А тези, които не се интересуват колко дават и колко получават са Дзен. Или воини. Воина се различава от монаха. Монаха винаги се съобразява кога може да занася воина 😅

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    И воина и монаха са много по висша прослойка от простолюдието. Мъдри са. Но разликата е, че монаха е културен, а воина - силен.

    Коментиран от #9

  • 8 Gucci x Balenciaga

    7 2 Отговор
    Никога не намирате достатъчно време за себе си -това е най голямата грешка която прави една жена ,занемарява се,концентрация само мъж и деца това е хубаво но и не забравяйте, че чувствата на никого не са по-важни от вашите собствени, така че отделете време да се обичате.Трябва и да сте красива и да имате самочувствие ,ако сте се превърнали в домашна слугиня - са Знаците, че сте в едностранна връзка и давате много повече, отколкото получавате .
  • 9 Виталия

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Явно си фен на източната култура. Лошо няма, и аз я харесвам☺ "Не ме е страх от този упражнил 10 000 удара по веднъж, а от упражнилия един удар 10 000 пъти". Чий са тия мъдри слова ?

    Коментиран от #22

  • 10 Госあ

    5 1 Отговор
    Китаец ще да е.

    Коментиран от #11

  • 11 Виталия

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Великият Брус Лий-Учителя☺ ги е казал!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Виталия":

    Китаец е. Видя ли 💁

    Коментиран от #14

  • 13 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Виталия":

    Японците са практични в занаята и романтични/трагични в душата. Китайците са практични в словата, но по немърливи в занаята.
  • 14 Виталия

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Повече от китаец, сърцат смел мъж беше. Жалко че америкгадовете от злоба и завист го убиха

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Виталия":

    Брус Ли определено не беше немърлив 😅

    Коментиран от #16

  • 16 Виталия

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Знаеш ли, че на китайски името Лий написано прилича на числото 15😘, като 5 е обърнато
  • 17 Госあ

    5 1 Отговор
    Ееееее, не не го знам. Аз с българския едва се справям, пък какво остава за китайски 🥶

    Коментиран от #18

  • 18 Виталия

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    И аз не зная чужди езици, освен малко руски. Случайно го узнах. Понеже съм охранителка и 2017 беше случая помолих един китаец да ми го напише. Още пазя листчето
  • 19 Госあ

    2 4 Отговор
    Аз официално съм учил руски, английски, френски и японски 😂 Забавно е 😂 Монасите е добре да знаят езици. За воините е само ненужна тежест 😄

    Коментиран от #20

  • 20 Виталия

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Як хумор вадиш😂😂😂😂
  • 21 МНОГО ЛОШО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ! ! !

    4 3 Отговор
    Това че се дават съвети само за жените и към жените не говори никак добре за жената която е писала статията . Направих си извода че тя има враждебно отношение към мъжете и гледа това отношение да го прехвърли на колкото се може повече жени . Да мислят и действат като нея . МНОГО ЛОШ И ВРАЖДЕБЕН АКТ СРЕЩУ МЪЖЕТЕ !
  • 22 Мечо Пух

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Виталия":

    Точният цитат е: "Не ме е страх от този, който е упражнил 10 000 различни удара, а от упражнилия един удар 10 000 пъти". Брус Лий
  • 23 Хубава

    3 0 Отговор
    статия. Поздравления. Най-накрая нещо смислено (извън чалга, псевдо звезди и подобни простотии). Можело значи...
  • 24 Rock

    3 0 Отговор
    Може да си влюбен/а до безумие, но никога не си губи ума като глупак.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ганю

    0 0 Отговор
    Влюбения заприличва на маймуна отстрани
    всяко чувсво трябва да е под контрол
    честит ви Трифон Зарезан