Необходими продукти:
200 г ориз арборио 150 г фина захар 50 г мека кафява захар 4 яйца 100 г бланширани бадеми (леко запечени) 40 г бадемово брашно 1 литър прясно мляко 1 лимон, настъргана кора 1 шушулка ванилия 1 ч.л. канела 20 г масло 20 г галета щипка сол пудра захарНачин на приготвяне:
1. Сипете ориза и прясното мляко в тенджера. Настържете фино лимоновата кора и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пуснете и самата шушулка. След като сместа заври, варете 15 минути на слаб огън, при почти непрекъснато разбъркване. Оризът ще се развари, но е важно да не стане лепкав. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
2. В голяма купа разбийте яйцата със захарта докато сместа стане бледа на цвят. Добавете сварения в мляко ориз на няколко порции, като разбърквате с помощта на шпатула. Добавете канелата, кафявата захар, бадемовото брашно, нарязаните бадеми и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.
3. Намажете с масло дъното и стените на кръгла форма с дупка по средата и вълнообразни стени. Поръсете галетата на дъното и разнесете внимателно и по стените. Изтръскайте излишната галета. Изсипете във формата сместа с ориза и печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса 45-50 минути. Проверете готовността на кекса като прободете с клечка, тя трябва да излезе чиста.
4. След като кексът изстине малко, го обърнете внимателно в голяма чиния. Поръсете с пудра захар и оставете да изстине напълно за няколко часа. Сервирайте всяко парче кекс, поръсен с пудра захар, пише 24KitchenBulgaria.