Отидете към основна версия

1 564 0

Рецепта на деня: Пухкав оризов кекс

  • кекс-
  • десерт-
  • ориз-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

Десерт от италианската кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

200 г ориз арборио 150 г фина захар 50 г мека кафява захар 4 яйца 100 г бланширани бадеми (леко запечени) 40 г бадемово брашно 1 литър прясно мляко 1 лимон, настъргана кора 1 шушулка ванилия 1 ч.л. канела 20 г масло 20 г галета щипка сол пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Сипете ориза и прясното мляко в тенджера. Настържете фино лимоновата кора и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пуснете и самата шушулка. След като сместа заври, варете 15 минути на слаб огън, при почти непрекъснато разбъркване. Оризът ще се развари, но е важно да не стане лепкав. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.

2. В голяма купа разбийте яйцата със захарта докато сместа стане бледа на цвят. Добавете сварения в мляко ориз на няколко порции, като разбърквате с помощта на шпатула. Добавете канелата, кафявата захар, бадемовото брашно, нарязаните бадеми и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.

3. Намажете с масло дъното и стените на кръгла форма с дупка по средата и вълнообразни стени. Поръсете галетата на дъното и разнесете внимателно и по стените. Изтръскайте излишната галета. Изсипете във формата сместа с ориза и печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса 45-50 минути. Проверете готовността на кекса като прободете с клечка, тя трябва да излезе чиста.

4. След като кексът изстине малко, го обърнете внимателно в голяма чиния. Поръсете с пудра захар и оставете да изстине напълно за няколко часа. Сервирайте всяко парче кекс, поръсен с пудра захар, пише 24KitchenBulgaria.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини