Необходими продукти:
350-400 г филе пушена или маринована риба 1 яйце 1 малка глава лук 1 малка или 1/2 голяма зелена ябълка 1 с.л. оцет 1/2 ч.л. черен пипер 1 ч.л. захар 50 г меко масло (на стайна температура) 1-2 с.л. зехтин при необходимост листа копър по желание лимонов сок (около 1 ч.л.) лимон и пресен лук или копър за поднасянеНачин на приготвяне:
1. Рибата нарежете на лентички и след това съберете лентичките и наситнете на малки кубчета. Трябва да се получи почти като кайма. След като сте я нарязали, минете с ножа още веднъж, за да се наситни повече. Прехвърлете в купа.
2. Яйцето сварете и рендосайте в купата при рибата.
3. Рендосайте още лука и ябълката. Добавете пипера, оцета, лимоновия сок, маслото и захарта. Разбъркайте с вилица. Опитайте на вкус. Ако е прекалено солено, капнете лимонов сок и зехтин. Добавете листата наситнен копър и разбъркайте отново.
4. Сервирайте като оформите с две супени лъжици хапки в плато или като използвате рингове за аранжиране на ордьоври. Поднесете със стръкче копър или пресен лук и резен лимон. Мезето е идеално както за хубави бели и червени вина, така и за водка, kulinarno.bg.