Необходими продукти:
1 телешки език; 1 дафинов лист; 10 бр. черен пипер на зърна; 50 гр сурово-пушен бекон; 1 лъжица масло - 20 грама; 1 глава лук; 1 ч.л. червен пипер; 2 с.л. доматено пюре; 1 винена чаша червено вино; 1 нeпълна ч.л. сол; 1/2 ч.л. захар; 1/2 ч.л. чубрица; смлян черен пипер на вкус.Начин на приготвяне:
Езикът се измива добре. Слага се в голяма тенджера и залива със студена вода. Посолява се с 2 ч.л. сол и подправя с черен пипер на зърна и дафинов лист. Слага се на котлона и на умерен огън се вари между 60 и 90 минути.
След като е готов се изважда и докато е още топъл се обелва и се изрязват мазните парчета в основата му. Нарязва се на филии. Приготвя се сос:
Беконът се нарязва на пръчици и слага в леко затоплен тиган. Котлонът се увеличава и след като започне да се топи мазнината се слага нарязан на тънки полумесеци лук. На умерен огън продуктите се пържат за 3 минути докато добият златист цвят.
Тогава тиганът се маха от котлона и след 10 секунди в него се слага червен пипер и масло, разбъркват се и веднага се налива вино.
Тиганът се слага отново на котлона и се изчаква половин минута соса да ври. Слага се доматено пюре и 250 мл гореща вода. Посолява се и поръсва със захар. На умерн огън соса се вари 10 минути.
Накрая се подправя с чубрица и черен пипер. Сварения език се залива с готовия сос, пише zvezdev.com.