Хладилниците и фризерите са едни от електроуредите, които правят живота ни по-лесен. Благодарение на тях имаме възможност да съхраняваме повече храни за по-дълго време.
Това обаче се оказва нож с две остриета. След преседяване дълго време замразени някои храни променят вкусовите си качества след определено време.
Терапевтът и гастроентерологът Сергей Лопатин обясни и кои храни никога не трябва да се замразяват. Причината е, че след размразяване външният вид и вкусът ще се загубят, а някои дори могат да станат опасни за здравето.
Така че не трябва да замразявате зеленчуци с висок процент водно съдържание: краставици, зеле, тиквички. След размразяване те ще се превърнат във водниста каша, която ще бъде много трудна за използване при готвене.
Картофите ще променят вкуса си и ще станат сладки, тъй като при ниски температури нишестето в състава им се превръща в прости захари.
Яйцата и меките сирена се смятат за най-опасни за замразяване. Що се отнася до яйцата, при замразяване течният протеин вътре в яйцето се разширява, което ще доведе до пукнатини в черупката. Това ги прави уязвими към бактерии.
Същото важи и за сирената, които във фризера напълно променят структурата си и губят вкуса си.
Освен това е строго забранено повторното замразяване на вече размразено месо, риба и морски дарове, пише zdrave.to.