Необходими продукти:
4 големи моркова; сол и черен пипер на вкус; зехтин за поливане. За соса: 100 г цедено кисело мляко; 100 г заквасена сметана; 50 г майонеза; 1 скилидка чесън; 1/4 връзка магданоз; 2 с. л. зехтин; 1/4 ч. л. кимион на зърна; сокът от 1/2 лимон; сол и черен пипер на вкус.Начин на приготвяне:
Морковите се обелват и с помощта на белачка, от тях се оформят широки ленти. Поставят се в купа, заливат се със зехтин, подправят се със сол и черен пипер, и се разбъркват.
Лентите се подреждат в тави, застлани с хартия за печене. Пекат се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор – за около 8 минути до златисто.
Изваждат се от тавата и се подреждат върху решетка, за да се охладят за 2–3 минути.
Чесънът се стрива на паста, а магданозът се наситнява. Разбъркват се в киселото мляко, заедно със сметаната и майонезата. Сосът се овкусява с лимонов сок, сол и черен пипер.
Кимионът се запържва в 2 с. л. зехтин.
Изсипва се в соса и леко се разбърква. Морковите се поднасят със соса, пише bonapeti.bg.