Отидете към основна версия

2 429 12

Защо не трябва да режем картофите преди варене?

  • картофи-
  • варени картофи-
  • нарязани картофи-
  • готвене-
  • кулинарно шоу-
  • кулинария

Професионални готвачи съветват да не режете картофите преди да ги сварите, макар това да изглежда по-лесно

Снимка: Shutterstock

Много домакини са свикнали да нарязват картофите преди да ги сварят, вярвайки, че така ще ускорят процеса на готвене. Въпреки че това изглежда като практично решение, има важен нюанс, който не бива да се пренебрегва.

Когато картофите се нарежат на малки парчета и се потопят в кипяща вода, те губят голяма част от съдържащия се в тях скорбяла. В резултат на това парченцата се преваряват, стават воднисти и губят своята характерна ронливост и наситен вкус.

Освен това, очакваната икономия на време не е толкова значителна, колкото изглежда на пръв поглед – сваряването на цели картофи отнема само няколко минути повече в сравнение с нарязаните. Но компромисът с вкуса и текстурата определено не си заслужава.

Как постъпват професионалните готвачи?

Експертите в кулинарията съветват картофите да се варят цели, особено ако целта е да се получи идеална текстура и наситен вкус. По този начин се запазват хранителните вещества, а картофите стават нежни, ронливи и вкусни.

Така че следващия път, когато приготвяте картофи, доверете се на съвета на професионалните готвачи и се насладете на перфектния резултат.

Ако искате да съчетаете перфектно сварените картофи с вкусно основно ястие, опитайте сочни пуешки кюфтета, изпечени във фурна. Освен че са изключително ароматни, те са и здравословен избор, който няма да навреди на фигурата ви.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.

Свързани новини