Защо не трябва да режем картофите преди варене?

22 Януари, 2025 16:31 1 972 10

  • картофи-
  • варени картофи-
  • нарязани картофи-
  • готвене-
  • кулинарно шоу-
  • кулинария

Професионални готвачи съветват да не режете картофите преди да ги сварите, макар това да изглежда по-лесно

Защо не трябва да режем картофите преди варене? - 1
Снимка: Shutterstock

Много домакини са свикнали да нарязват картофите преди да ги сварят, вярвайки, че така ще ускорят процеса на готвене. Въпреки че това изглежда като практично решение, има важен нюанс, който не бива да се пренебрегва.

Когато картофите се нарежат на малки парчета и се потопят в кипяща вода, те губят голяма част от съдържащия се в тях скорбяла. В резултат на това парченцата се преваряват, стават воднисти и губят своята характерна ронливост и наситен вкус.

Освен това, очакваната икономия на време не е толкова значителна, колкото изглежда на пръв поглед – сваряването на цели картофи отнема само няколко минути повече в сравнение с нарязаните. Но компромисът с вкуса и текстурата определено не си заслужава.

Как постъпват професионалните готвачи?

Експертите в кулинарията съветват картофите да се варят цели, особено ако целта е да се получи идеална текстура и наситен вкус. По този начин се запазват хранителните вещества, а картофите стават нежни, ронливи и вкусни.

Така че следващия път, когато приготвяте картофи, доверете се на съвета на професионалните готвачи и се насладете на перфектния резултат.

Ако искате да съчетаете перфектно сварените картофи с вкусно основно ястие, опитайте сочни пуешки кюфтета, изпечени във фурна. Освен че са изключително ароматни, те са и здравословен избор, който няма да навреди на фигурата ви.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Неандерталец

    9 9 Отговор
    Излишно белене, варят се и се белят после лесно
  • 3 Буха ха

    22 5 Отговор
    От раздел Украйна, Мара беше понижена до отдел Картофи. Ще се конкурира с Венелина и Събка, с Ели и Божидара

    Коментиран от #6

  • 4 шаа

    18 0 Отговор
    а като се пълни с вода от левия или от десния край на тенджерата да се сипва, молим експерката-автор да поясни
  • 5 Аз пък ги харесвам точно така.

    14 1 Отговор
    Воднисти, меки, и бедни на безполезна скорбяла
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 и картофи ли вече нямат руснаците?

    1 1 Отговор
    Уудриии Вова,да се пукат душите черни душмански !Колкото повече ги удряш,повече се кефят.
  • 8 Картоф с мундир

    7 0 Отговор
    Написаното е извън всякаква логика, да не говорим за елементарна физика. В зависимост от приложението на вече сварените картофи има различни техники, поставяне в студена или вряща вода, с или без сол, с или без обелка, предварително "накисване" (престояване във вода)и други тънкости. Затова е важно семейството, участието на децата в домакинството, в готвенето, чистенето, умения като шиене, плетене и др. Никое училище, курсове не могат да заменят семейството и общата култура и уменията, които хората получават.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Данчо

    0 0 Отговор
    Защото ги боли 🤣