Отидете към основна версия

7 587 20

Renault за водачи без книжка

  • renault-
  • symbioz

Франкфурт, Германия. Наш екип от мястото на събитието.

Французите от Renault се надяват да нанесат решителен удар по противниците на автономните коли, показвайки във Франкфурт една изключително интересна концепция. Прототипът се нарича Symbioz и има за цел да изкара взаимодействието между човека и автомобила на съвършено друго ниво.

Концепцията, която показаха французите представлява изцяло електрически автомобил, който разполага с автономна система, значително преминаваща границите на т.нар. четвърто ниво. Преди време от Renault казаха, че очакват техен автомобил с максималното пето ниво на автономност да се появи през 2030 година, но сега изненадаха всички, като решиха да ускорят процеса.Името на автономната кола произлиза от гръцки и се превежда като "Съвместен живот", а буквата Z в края причислява превозното средство към електрическата гама на марката. Още нещо любопитно, което специалистите от Renault показаха във Франкфурт, е, че колата може да се използва и като своеобразна модулна жилищна площ.

Дължината на концепта е 4.7 метра, но според хората от Режията в него има повече пространство, отколкото в стандартен миниван. Освен автомобилни дизайнери в проектирането на колата са взели участие и архитекти и поради тази причина горната част на автомобила е почти изцяло прозрачна.Стъклените панели се прикрепят към основата на каросерията посредством иновативни панти, като площта около тях е обработена по специален високотехнологичен процес на емайлиране. Вратите са без стойка между тях, като задните са от типа "самоубийствени" - тоест, отварящи се обратно на посоката на движение. Стъклената част от тях се отваря нагоре самостоятелно.

Салонът на Symbioz е съвсем отделна тема. Предните седалки могат да се въртят на 180 градуса, а в интериора са използвани елементи от фин мрамор и порцелан. Пред водача (когато той е обърнат по посока на движението) се открива огромен OLED приборен панел с покритие Gorilla-glass, а когато бъде включен изцяло автономен режим, екранът, заедно с волан и педали се отдръпва от водача.Към момента демонстрационният автомобил, който беше показан във Франкфурт, не беше снабден с всички тези екстри, като идеята е чрез него детайлно да бъдат изучени технологиите, които ще се появят на автомобилите с марка Renault през 2023 година. Symbioz трябва да се превърне не просто в автомобил, който ще ви закара сам от точка А до точка Б, а и да може да взаимодейства с пасажерите, давайки им възможност да избират различни варианти на придвижване.

Така например автомобилът може сам да контролира ускорението и спирачното усилие и да предостави възможност на водача да го управлява посредством прибиращият се волан. Концепцията, която от Renault показват във Франкфурт е оборудвана с два електромотора със системна мощност 670 конски сили. Според експертите от марката, акумулаторните батерии са разчетени за автономен пробег от 500 километра, а ускорението от 0 до 100 км/ч може да става за под 6 секунди.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини