Отидете към основна версия

5 701 20

Volkswagen спря продажбите на новия Golf

  • volkswagen-
  • seat-
  • skoda-
  • audi-
  • софтуер

Продажбите на новото поколение Volkswagen Golf бяха преустановени заради грешка в програмния код, който води до пробиви в работата на системата за автоматично свързване с оперативните служби в случай на катастрофа eCall, съобщава Automobilwoche. Малко по-късно Skoda, Audi и Seat също взеха решение да спрат доставките на A3, Octavia и Leon, при които е установен аналогичен проблем.

Инженерите на VAG все още не са установили причините за софтуерната грешка и се затрудняват да определят какъв е броят на засегнатите автомобили. Съществува шанс програмният код да бъде коригиран дистанционно по време на планираното за 15-21 обновяване на софтуера, но ако това не стане, немският концерн е застрашен от масово изтегляне на вече продадени коли.

Според Der Spiegel Volkswagen вече е преустановил производството на Golf в завода във Волфсбург, а вече сглобените автомобили ще бъда съхранявани на склад, докато проблемът с eCall не бъде отстранен. Софтуерът на новия Golf създаде огромни грижи на инженерите още в развойната фаза и дори наложи отлагането на официалната премиера с няколко месеца.

От Volkswagen обясняват проблемите с правилното функциониране на електронните системи с обстоятелството, че за съвременен автомобил трябва да бъдат написани десет пъти повече кодове, отколкото за смартфон. Немската преса обаче вече нарича Golf VIII "проблемно дете" заради редовните софтуерни неизправности.

Системите за автоматично свързване със службите в случай на катастрофа като eCall станаха задължителна част от оборудването на всички нови леки коли и фургони, продавани на територията на Европейския съюз, на 31 март 2018 г. Volkswagen не може да продължи да продава "голфове", докато не бъдат изяснени причините за софтуерните грешки.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини