Отидете към основна версия

9 792 82

Стефан Янев пред ФАКТИ: Коя външна политика предложи на НС да гласува „френското предложение“ за РСМ…

  • стфан-
  • янев-
  • петков-
  • кабинет

Така и не видях управленска програма на кабинета "Петков", обяви лидерът на партия "Български възход"

Коя външна политика предложи на Народното събрание да гласува „френското предложение“ за Република Северна Македоня. Външният министър Теодора Генчовска нали каза, че сме имали две външни политики. Това попита пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Стефан Янев, лидер на партия „Български възход“.

„Темата за Северна Македония постави повече въпроси пред обществото отколкото даде отговори. Чудесно е предложението на Франция, защото в процеса на разговори ние ще имаме право да налагаме вето при затварянето на всяка преговорна глава. Но ние не отчитаме две неща. За първи път в разговори за присъединяване в ЕС се залагат такива условия. Но все повече се говори, че след време съгласието на държавите може да бъде заменено при взимането на решение с мнозинство. Ако това стаен факт, ние сме изправени пред въпроса дали няма това да има предопределящо значение за присъединяването на Северна Македония. Ако се приеме, така ветото ни ще бъде преодоляно от другите страни членки“, каза Стефан Янев.

Според него е добре да определим какъв е нашият национален интерес в отношенията между двете страни - дали е историята, дали ще фокусираме върху настоящия език на омразата и оскверняването на паметници и т.н., или ще гледаме към бъдещето.

„Също така е важно как гледаме на бъдещето. Какви ще са отношенията между хората - да не се храни езикът на омразата. Да има сигурност за онези хора в Северна Македония, които имат българско самосъзнание, че няма да бъдат обект на дискриминация. Когато си търсят работа, примерно“, добави лидерът на „Български възход“.

Относно изгонването на служителите от руското посолство той смята, че дано премиерът да е имал достатъчно обективна информация, за да предприеме такава стъпка.

„Дано това действие на премиера да е било аргументирано с доклад на ДАНС, с анализ какво следва след това. Дано решението е било аргументирано от различни гледни точки, защото иначе не би било добре“, коментира Янев.

Относно войната в Украйна Стефан Янев смята, че във всяка една война идва момент, в който тя приключва и дипломацията е на ход.

„Къде ще сме ние тогава? От Българска гледна точка е добре да гледаме напред. В света ще има нов геополитически нюанс и как ще се позиционираме ние без да име загуби в национален план. България не е заплашена с война на нейна територия, но страната ни може да получава други удари – икономически, енергийни…“, добави той.

Стефан Янев вярва, че е добре да има диалог между президента и партиите.

„Но след като не е намерен такъв конструктивен диалог през последните 7 месеца, шансът сега да се намери не е голям“, сподели още той.

Относно актуализацията на бюджета Янев смята, че му е трудно да намери положителни черти на нещо, което да е свършило това мнозинство на управляващите.

„Не видях управленска програма. С актуализацията на бюджета бе приет социален пакет. Но това не знам дали е успех на правителството, или е плод на работата в парламента, защото бюджетът бе подкрепен от всички партии. Ако искаме да просперираме, трябва да положим усилия държавата да функционира с ясни правила. Бизнесът да се развива, да показва възможности. Да има предвидима среда с административна тежест, която да намалява“, сподели още Стефан Янев.

Целия разговор вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 42 гласа.

Свързани новини