Отидете към основна версия

3 592 38

Петър Клисаров пред ФАКТИ: Еврото може да стане инструмент за налагане на политики срещу интересите на хората (ВИДЕО)

  • петър-
  • клисаров-
  • пряка демокрация-
  • румен радев-
  • президент-
  • избори

Румен Радев 2 месеца не връчва мандат, за да се прави правителство, а това е нечувано безобразие, казва той

България не е готова да влезе в еврозоната. Еврото може да стане инструмент за налагане на политики срещу интересите на народа. Токова нещо става и виждаме в Унгария, примерно. „Възраждане“ заговориха за референдум за влизането в еврозоната, но поставиха условие да контролират процеса. Хора, които не искат да се обвързват с партиите, казаха, че не могат да се обвържат с такова нещо. България е приела да влезе в еврозоната, но нямаме срок кога. Според нас е по-добре да се отложи влизането в еврозоната с 10 години. Икономическите прогнози се правят за 1,3 и 5 години. Умножете по две – става 10. А и това е разумен срок, защото имаше тези и с 40 години да го отложим, но няма как ние сега да решаваме от името на внуците ни. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Петър Клисаров, лидер на партия „Пряка демокрация“.

Според него е добре хората да отидат до урните при референдум и да кажат какво мислят.

„Чуваме, че президентът казва, че влизането вече е решено. Асен Василев като служебен министър подписа влизането ни в чакалнята на еврозоната, но без да пита никого. Има едно облъчване и хората не вярват на институциите, защото са манипулирани. Друго е какво ще случи с хората при влизането, защото те ще обеднеят. Възможно е да стане, примерно, хората да нямат пари, влизаме в криза и излизат и просто свалят правителството, а това ще е добре за ЕС и така Съюзът може да влияе“, добави Клисаров.

Попитан какво ще се случи с фискалния резерв, ако и когато влезем в еврозоната, той каза, че ще стане това, което всички управляващи искат – парите ще се раздават на близки фирми, за да се получат обратно подкупи.

„Проблемите какви са? Румен Радев 2 месеца не връчва мандат, за да се прави правителство, а това е нечувано безобразие. Радев ходи на срещи, които не са негова работа. Взима решения, които не са негова работа. При предишния президент, който също за нищо не ставаше, поне имаше групи около него от различни експерти и ги слушаше. Сега президентът държи експертите настрани, не слуша никого, решава сам и това е безобразие. Питам. Хората избирали ли са Радев 2 години да ги управлява? В момента няма лидери в партиите. Бърз пример с Англия. Премиерът Риши Сунак също няма общ език с хората от Англия. Първо казва, че има 40 млрд. лири дупка в бюджета, а на другия ден казва, че ще дадат 40 млрд. лири на Украйна. Какво е това? И в Англия няма лидер. У нас е същото“, каза той.

Петър Клисаров е на мнение, че избори през 3-4 месеца е нещо нормално в демокрацията. „Ще мине поредица от избори и ще се изчистят нещата. Ще дойдат нови хора, млади хора и ще се подредят нещата“, добави лидерът на партия „Пряка демокрация“.

Според него темата за Шенген запълва медиите, но не е толкова важна. "Да погледнем реално. Пътуват ли Българите без проблем и само с личната си карта в Европа? Пътуват. Ще се отрази ли по-добре на транспортния бизнес Шенген? Да, ще се отрази и ще се минава по-бързо. Но същото може да се постигне и ако имаме едно правителство, което си върши работата както трябва. То също може да направи така, че камионите да минават за 15-20 минути през границите и това няма да е проблем. Реално влизането ни в Шенген е станало, но още има контрол. Аз разбирам държавите, които ни „спъват“, защото става въпрос за едно негласно разбиране между европейските лидери на „добрия“ и „лошия“ полицай. Основното мнение на страните е това, че не трябва да ни допускат, защото имаме корумпирано правителство и не се справяме технически достатъчно добре“, каза още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.

Свързани новини