Отидете към основна версия

2 532 13

Проф. Георги Каприев пред ФАКТИ: В музеите и галериите хората не получават заплати, а социални помощи (ВИДЕО)

  • георги-
  • каприев-
  • култура-
  • пари-
  • образование-
  • политици-
  • идиоти

На политиците им трябват тъпи хора, трябва им глупаци, казва гостът

Снимка: Факти.бг

В музеите и галериите хората са унизително платени. Те не получават заплати, а социални помощи. Отделно е и това, че няма пари да се поддържат музеите и галериите. Нещата са драматично лоши. Така че протестът на хората от музеите и галериите е абсолютно справедлив и очевиден за всички. Но тук нещата тръгват много по-отдалече. Въпросът не е в числото на 0,6%, защото то не е много по-високо от 0,4. Бюджетът за култура спадна на 0,4%. Изобщо тази нула е кошмар, която седи в нашия бюджет. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ проф. Георги Каприев, преподавател във Философския факултет на СУ, в коментар за протестите, които бяха организирани от различни културни институции в Деня на народните будители – 1 ноември.

„Иначе работата към лошо тръгва от преди повече от 20 години в нашето общество, когато държавата вдигна ръце от култура и образование. Политиците не разбират какво е това. За тях културата е излишен разход. От учебните планове отпаднаха фундаментални съчинения, за да фаворизираме технологиите, финансите, it сектора. Лошото във всичко това е, че въпросните неща са само средство, а ние изгубихме целта в културата. От тук нататък нещата са катастрофални. В културата и изкуството печалбата е дългосрочна, тя не е като в бакалския магазин или във фабриката – печалба за 3 месеца, за 6 месеца. Когато говорим за култура, говорим за човешко качество, за реакция на народа. Който влиза в театрална зала, знае това. Бях съвсем скоро на един спектакъл и в един момент актьорът казва: „Мама почина…“ И половината публика избухна в смях! Смешно било… Разбирате ли как тук става въпрос за загуба на основни човешки качества. Става така, че на хората се гледа как те да обслужат един все по-тесен кръг от политици, как хората да им бъдат полезни. Това е ужасно“, сподели гостът.

„Когато не поддържаш културата, културните институции, каквато е цялата тази визия на нашата политическа класа, това какво е… Какво представлява едно общество без култура!? На политиците им трябват тъпи хора, трябва им глупаци. Трябват им хора, към които те да се отнасят като към идиоти, те – политиците, самите възприемат себе си като идиоти, те действат като идиоти. Видяхме го миналата седмицата с машинното гласуване и как стана така, че имаме над 500 000 невалидни бюлетини. Това е ефектът от загробването на културата и на сценичните изкуства“, добави още проф. Каприев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини