Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 15:50 2 470 13

Проф. Георги Каприев пред ФАКТИ: В музеите и галериите хората не получават заплати, а социални помощи (ВИДЕО)

  • георги-
  • каприев-
  • култура-
  • пари-
  • образование-
  • политици-
  • идиоти

На политиците им трябват тъпи хора, трябва им глупаци, казва гостът

Проф. Георги Каприев пред ФАКТИ: В музеите и галериите хората не получават заплати, а социални помощи (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

В музеите и галериите хората са унизително платени. Те не получават заплати, а социални помощи. Отделно е и това, че няма пари да се поддържат музеите и галериите. Нещата са драматично лоши. Така че протестът на хората от музеите и галериите е абсолютно справедлив и очевиден за всички. Но тук нещата тръгват много по-отдалече. Въпросът не е в числото на 0,6%, защото то не е много по-високо от 0,4. Бюджетът за култура спадна на 0,4%. Изобщо тази нула е кошмар, която седи в нашия бюджет. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ проф. Георги Каприев, преподавател във Философския факултет на СУ, в коментар за протестите, които бяха организирани от различни културни институции в Деня на народните будители – 1 ноември.

„Иначе работата към лошо тръгва от преди повече от 20 години в нашето общество, когато държавата вдигна ръце от култура и образование. Политиците не разбират какво е това. За тях културата е излишен разход. От учебните планове отпаднаха фундаментални съчинения, за да фаворизираме технологиите, финансите, it сектора. Лошото във всичко това е, че въпросните неща са само средство, а ние изгубихме целта в културата. От тук нататък нещата са катастрофални. В културата и изкуството печалбата е дългосрочна, тя не е като в бакалския магазин или във фабриката – печалба за 3 месеца, за 6 месеца. Когато говорим за култура, говорим за човешко качество, за реакция на народа. Който влиза в театрална зала, знае това. Бях съвсем скоро на един спектакъл и в един момент актьорът казва: „Мама почина…“ И половината публика избухна в смях! Смешно било… Разбирате ли как тук става въпрос за загуба на основни човешки качества. Става така, че на хората се гледа как те да обслужат един все по-тесен кръг от политици, как хората да им бъдат полезни. Това е ужасно“, сподели гостът.

„Когато не поддържаш културата, културните институции, каквато е цялата тази визия на нашата политическа класа, това какво е… Какво представлява едно общество без култура!? На политиците им трябват тъпи хора, трябва им глупаци. Трябват им хора, към които те да се отнасят като към идиоти, те – политиците, самите възприемат себе си като идиоти, те действат като идиоти. Видяхме го миналата седмицата с машинното гласуване и как стана така, че имаме над 500 000 невалидни бюлетини. Това е ефектът от загробването на културата и на сценичните изкуства“, добави още проф. Каприев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил петков

    4 4 Отговор
    Да емигрират в Канада!
  • 2 Никой

    20 2 Отговор
    Професоре,прав си за малките заплати в този сектор на чиновника , но учудващо защо никой не напуска тази работа и да потърси друга по печеливша реализация. Креативния човек никога не би седял за тази мижава заплата. И друго не маловажно ,тези хора не участват активно към подобряването на БВП на страната а са едни консуматори. За театралните дейци : Вземете малък град от порядъка на 100 000 хиляди жителя. Зала за театрални постановки с капацитет 500 - 700 седящи места. Театралната столична трупа от порядъка на 5-7 лица изнасящи представлението с озвучители и друг персонал сложи 10-12 човека общо. Билен за представлението цена от 25 -30 лева. Хайде сега направете сметка ,като за залата плащате наем 1500 лева. Залата пълна. Колко пари се полага на всички участници в представлението, професоре ? За една вечер , едно представление ?
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    То повечето РОБОвладелци плащат колкото бакшиша който оставят в елитен ресторант ❗❕❗
  • 4 Айде стига рев и сополи!

    19 5 Отговор
    Като им са малко парите за нищо правене да идат на къра и да орат и сеят за много пари! Айде стига лъжи и манипулации! Или щото те са ИНТЕЛЕКТУАЛЦи. А пък ние бачкаторите сме простаци?! 😂😂😂😂
  • 5 Коч Ина

    3 4 Отговор
    тоя па, за какво му е на ганио габара музей бе
  • 6 Пълни

    13 5 Отговор
    Хе, чичин и тия пари са им много за рабптата която вършат! Пари се дават само срещу резултати а такива няма от години! А за музейте не ги жали много, повечето работят като археолози по обекти и взимат доста добри пари за българските стандарти! Резултатите обаче пак са мижави! Ще дойде някой финансов министър и ще сложи край на археологическата вакханалия дето се шири в момента! Много пари срещо мижави резултати! Не заблуждавайте хората, заплатите са ниски и няма как да са високи при положение, че крайният резултат от дейността на музей и галерии граничи с нула!
  • 7 Как виждате...

    4 0 Отговор
    В холивуд или Бродуей да искат от държавата помощи.Правете театър и добри филми и ставайте като тях милионери.Да сте живи и здрави тогава.А вие какво....само някаква халтура и кич пък чакате пари.
  • 8 Ван дер Любе

    4 3 Отговор
    Коментарите дотук само показват, че културата не е нужна на българските политици. И клакьорите, които пишат тук. Те разглеждат нещата по следния начин. Работете без пари и дайте резултати, а тогава ще ви дадем и пари. В нормалната дейност първо се дават пари, а след това се търси резултат. Докато се питаме дали ни трябва култура и образование, България ще изчезне. Ще остане само тиква, буздуган и точилка.
  • 9 Нашите богаташи

    4 0 Отговор
    да станат малко, като Медичите и да допринасят повече за музеите и галериите. Всички богати фамилии на Запад помагат на културата. У нас коли и яхти са им приоритетите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Странно !?

    2 0 Отговор
    Професорът е разтревожен от това, че "пред очите ни" се фалшифицира нашата история и че младото поколение затъпява и че това е опасно за страната ни, но от друга страна пък "захапа" Българският Патриарх и Българската Православна Църква, защото не искала смело да нахлуе в Руската Църква !?
    Нищо чудно, че той е приятел с мургавият измислен професор Янакиев, който години наред плюеше яростно от екрана на БНТ нашата Църква...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.