Отидете към основна версия

1 852 12

За силата на българския дух! Иван Гранитски пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • иван-
  • гранитски-
  • възрожденци-
  • левски-
  • ботев-
  • каравелов

Любен Каравелов е в основата на създаването на модерната българска литература, казва журналистът

Снимка: Факти.бг

Силата на българскя дух е тема, която ме вълнува може би вече 20-30 години. Размишлявам и анализирам творчеството на големи наши писатели, на нашите национални революционери поборници, просветителите още от времето на Паисий и Софроний през Добри Чинтулов, през първите стихотворци, през великия Раковски, създаването на революционното движение. Раковски е бащата, както знаем, на националната идеология за революция. От него тръгва всичко. Без него не биха били възможни Левски, Каравелов и Ботев. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ журналистът Иван Гранитски.

„Разбира се, специално внимание през годините обръщам върху това, което създава Любен Каравелов, защото той е в основата на създаването на модерната българска литература. А вие знаете, че той е основател и на още две литератури. Той има влияние и е в основата на модерната сръбска литература, пише и чете на 5-6 езика, оказва и влияние в Румъния. И на база тези ярки произведения на литературата от нашето Възраждане, като „История славянобългарска“, като „Житие и страдание грешного Софрония“ разсъждавам как сме се развили и се е появило Възраждането“, споделя още гостът.

„Националната духовност се развива и разгръща на пулсации. Така стигаме до момента, когато се появяват над 1500 килийни училища и 1500 читалища. Тогава няма българска държава, няма български институции, а само общините разбират нуждата и събират сили и средства, набират учители, за да се стигне до уникалното съчетание на възрожденците. Натрупва се пределна енергия, която после играе важна роля за освобождението. Църковната независимост също е много важна“, казва още Иван Гранитски.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини