Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 14:58 1 825 12

За силата на българския дух! Иван Гранитски пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • иван-
  • гранитски-
  • възрожденци-
  • левски-
  • ботев-
  • каравелов

Любен Каравелов е в основата на създаването на модерната българска литература, казва журналистът

За силата на българския дух! Иван Гранитски пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Силата на българскя дух е тема, която ме вълнува може би вече 20-30 години. Размишлявам и анализирам творчеството на големи наши писатели, на нашите национални революционери поборници, просветителите още от времето на Паисий и Софроний през Добри Чинтулов, през първите стихотворци, през великия Раковски, създаването на революционното движение. Раковски е бащата, както знаем, на националната идеология за революция. От него тръгва всичко. Без него не биха били възможни Левски, Каравелов и Ботев. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ журналистът Иван Гранитски.

„Разбира се, специално внимание през годините обръщам върху това, което създава Любен Каравелов, защото той е в основата на създаването на модерната българска литература. А вие знаете, че той е основател и на още две литератури. Той има влияние и е в основата на модерната сръбска литература, пише и чете на 5-6 езика, оказва и влияние в Румъния. И на база тези ярки произведения на литературата от нашето Възраждане, като „История славянобългарска“, като „Житие и страдание грешного Софрония“ разсъждавам как сме се развили и се е появило Възраждането“, споделя още гостът.

„Националната духовност се развива и разгръща на пулсации. Така стигаме до момента, когато се появяват над 1500 килийни училища и 1500 читалища. Тогава няма българска държава, няма български институции, а само общините разбират нуждата и събират сили и средства, набират учители, за да се стигне до уникалното съчетание на възрожденците. Натрупва се пределна енергия, която после играе важна роля за освобождението. Църковната независимост също е много важна“, казва още Иван Гранитски.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    3 0 Отговор
    Бпагодаря Много Истина

    Коментиран от #3

  • 2 никола гешев

    2 3 Отговор
    Чугуненият комунист - агент Огнян, чийто брат е известен контрабандист на цигари, станал голЕм патриот и се сетил да почвте делото на Раковски. Ама на челцето му са татуирани сърп и чук!
  • 3 Ловеца на акули

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Скоро ще те барна и......
  • 4 Демократ

    2 0 Отговор
    Дали има някой, необвързан с БКП и ДС публичен глас: " Иван Гранитски остава верен на политическите си пристрастия и след демократичните промени – малко след 1989 г. става секретар по идеологията на Софийския градски комитет на БКП, въпреки че по това време повечето нейни членове я напускат. През 2001 г. е водещ на честванията на връх Бузлуджа, а през 2006 е сред инициаторите за преизбирането на президента-социалист Георги Първанов за втори мандат. Народен представител от листата на БСП за България в XLV народно събрание, избран от 25 МИР София.

    Агентурно минало
    На 26 ноември 2008 г. е осветлен от Комисията по досиетата като агент на Държавна сигурност с псевдоним Огнян.

    Коментиран от #7

  • 5 От Каспичан,

    4 0 Отговор
    Няма нищо такова,в последните 34,35 години има пълно опростачване и тотална деградация на всякакви морални ценности и норми!!
    Няколко поколения са изгубени,и не ми се мисли какво бъдеще я очаква тази държавичка...

    Коментиран от #8

  • 6 тиквенсониада

    2 0 Отговор
    Сега този силен , възрожденски дух се е трансформирал в духа на моми , като мис Бикини , която е имала такъв ДУХ , че с неговото ДУХане , си е изработила и спечелила къща в барселона ! Та ......това е сегашния ни ДУХ !
  • 7 фАНТОМасс

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    Браво на Гранитски / ако това е вярно / ! Останал е верен на идеите си ! А не като Борисов например , който е бил в партията само за кяр и използване на привилегии ! Да останеш в партията , когато ПЛЪХОВЕТЕ и КАРИЕРИСТИТЕ са я напускали - БРАВО ! Достойно за уважение !
  • 8 Тото 1 и Тото 2

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "От Каспичан,":

    Правилно ! Само виж КОИ са на върха у нас - ПРОСТАЦИ и байганьовците - Бойко и Делян ! Наистина ли те са НАЙ-ВИСШИТЕ ЕКЗЕМПЛЯРИ ? Хайде , няма нужда , мерси !

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Прав е

    2 0 Отговор
    Умният си е умен, чудесна книга издаде за силата на българския дух и титаните на нашата мисъл