Отидете към основна версия

1 595 9

Подписаха споразумение за спиране на огъня в Източна Украйна

  • подписаха-
  • споразумение-
  • спиране-
  • огъня-
  • източна украйна
Снимка: БТА

Представителите на Украйна и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са подписали протокол за прекратяване на огъня в Донбас в 18 часа тази вечер. Това съобщи за Интерфакс източник, близък до мирните преговори в Минск. Протоколът се състои от 14 точки и включва всички аспекти на контрола, обмена на пленници и други въпроси, уточнил източникът, цитиран и от БНР. .

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа потвърди, че представителите на Киев и проруските бунтовници са се споразумели да обявят прекратяване на огъня. Воюващите страни са подписали протокол за примирие с начало 18 часа местно време, обясни представителят на ОССЕ на преговорите в Минск Хайди Таглиавини.

Украинският президент Петро Порошенко е наредил спиране на антитерористичната кампания срещу проруските сепаратисти в източната част на страната в 18 часа местно време. Спирането е съгласно условията на примирието, договорено в Минск. Нареждам на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна да прекрати огъня в 18 часа, посочва Порошенко в изявление на официалния си сайт.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Русия трябва да изтегли частите си от страната, за да издържи примириетo със сепаратистите. Мирният план трябва да включва спиране на огъня, изтеглянето на руската армия, бандитите и терористите и възстановяването на границата, обяснил Яценюк на заседание на правителството скоро, след като в Минск започнаха мирните преговори за Източна Украйна.

Проруските сепаратисти подчертаха, че все пак искат да се отцепят от бившата съветска република, предаде Франс прес. Спирането на огъня не означава промяна в целта ни да се отделим от Украйна, обясни представителят на сепаратистите Игор Плотницки.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че приемането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия може да бъде отложено, ако се установи примирие в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.
Меркел също така заяви, че НАТО остава обвързана със споразумението за сътрудничество с Русия, въпреки че Москва го нарушава с действията си в Украйна, посочва Ройтерс.
По думите й лидерите на страните от алианса са се съгласили на срещата на върха в Уелс, че Основополагащият акт НАТО-Русия продължава да бъде ключова част от системата на сигурността в
Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: