Last news in Fakti

5 Септември, 2014 17:09 1 594 9

Подписаха споразумение за спиране на огъня в Източна Украйна

  • подписаха-
  • споразумение-
  • спиране-
  • огъня-
  • източна украйна
Подписаха споразумение за спиране на огъня в Източна Украйна - 1
Снимка: БТА

Представителите на Украйна и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са подписали протокол за прекратяване на огъня в Донбас в 18 часа тази вечер. Това съобщи за Интерфакс източник, близък до мирните преговори в Минск. Протоколът се състои от 14 точки и включва всички аспекти на контрола, обмена на пленници и други въпроси, уточнил източникът, цитиран и от БНР. .

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа потвърди, че представителите на Киев и проруските бунтовници са се споразумели да обявят прекратяване на огъня. Воюващите страни са подписали протокол за примирие с начало 18 часа местно време, обясни представителят на ОССЕ на преговорите в Минск Хайди Таглиавини.

Украинският президент Петро Порошенко е наредил спиране на антитерористичната кампания срещу проруските сепаратисти в източната част на страната в 18 часа местно време. Спирането е съгласно условията на примирието, договорено в Минск. Нареждам на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна да прекрати огъня в 18 часа, посочва Порошенко в изявление на официалния си сайт.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Русия трябва да изтегли частите си от страната, за да издържи примириетo със сепаратистите. Мирният план трябва да включва спиране на огъня, изтеглянето на руската армия, бандитите и терористите и възстановяването на границата, обяснил Яценюк на заседание на правителството скоро, след като в Минск започнаха мирните преговори за Източна Украйна.

Проруските сепаратисти подчертаха, че все пак искат да се отцепят от бившата съветска република, предаде Франс прес. Спирането на огъня не означава промяна в целта ни да се отделим от Украйна, обясни представителят на сепаратистите Игор Плотницки.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че приемането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия може да бъде отложено, ако се установи примирие в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.
Меркел също така заяви, че НАТО остава обвързана със споразумението за сътрудничество с Русия, въпреки че Москва го нарушава с действията си в Украйна, посочва Ройтерс.
По думите й лидерите на страните от алианса са се съгласили на срещата на върха в Уелс, че Основополагащият акт НАТО-Русия продължава да бъде ключова част от системата на сигурността в
Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 1 Отговор
    Бай Петро и западните му поддръжници (най-вече САЩ) разбраха, че няма да стане тая дето си я мислеха. Бай Обама го привика да го "посъветват" за пореден път какво да направи, че да не става хептен мазало. И тъй като от ЕС и САЩ явно нямат намерение да помагат реално на бедната Украйна (която е на светлинни години от европейския и демократичен идеал) в крайна сметка нищо чудно в съвсем близко бъдеще пак да видим братята украинци в искрена братска прегръдка с братята руснаци.......

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ха,ха,ха...мечтите на соцносталгика са безплатни!
  • 3 ани

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Когато бедна България изпрати кораби със зърно в миналото за гладуващите в Украйна "братята " руси не само не им го дали , а и дебнели да не би някой да се е нахранил добре с каквото и да е .На времето по българската телевизия даваха документален филм за живота на българите в Украйна . Ада на който са биле подложени от комунистите. От глад са стигали до канибализъм !Разбирам до някъде недолюбването на руснаци от украинци ,от поляци ! С действията си руския диктатор Путин задълбочава този негатив.Подлостта на руските ръководители е ярка , защото са подписали документ за гаранция целостта на Украйна заедно със САЩ и Великобритания в замяна на предаване на целия ядрен потенциал намиращ се на територията и, на Русия!
  • 4 Пефтичев

    6 1 Отговор
    ани, ани... а обещаха ли същите тези страни - еталони за подлост да няма НАТО в ист.европа? Путин си пази двора, много ми се иска да видя теб или демоничните САЩ на негово място....бедна ти е фантазията какво би станало...
  • 5 theodor cole

    6 1 Отговор
    Rusnacite vkaraha edin polk VDV i Velikata Ukrainska Armia KLEKNA.
    Kolko lesno im beshe da ubivat mirni hora. Kolko trudno im e sega...

    Ani i Desislava, Rossia ne e cccp. No USA si ostava nai-strashnia vrag na Balgaria. Dokato te sa na vlast v Sofia i Skopie, te vinagi shte rabotiat za ciganite, turcite i albancite. Demographskite promeni prez poslednite 25 godini go dokazvat. Kolko shte ostanem sled oshte 25 godini recyclirane?
  • 6 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор
    Едно добро начало,дано конфликта се реши с преговори,а не както до сега с езика на оръжията ,че и нашият бизнес по морето започна да реве
  • 7 kokaracha66

    6 0 Отговор
    Браво на героите от Новорусия!Първа крачка към техните цели.Именно в този ден(6.09) нека си спомним как и ние сме се добрали до нашето Съединение без да се съобразяваме с външните сили.Ако се разсъждаваше като Обама,Камерън или Олан,България още трябваше да бъде в границите на Османската империя(Турция от 1923г.).
  • 8 славянин

    5 0 Отговор
    Не забравяй, Западът винаги е бил против славяните, а това, което го пишеш, проверила ли си дали е така, смешно и глупаво е
  • 9 nakata88bg .

    6 0 Отговор
    То и грузия уж беше се примерила с съществуване на Осетия и Абхазия, а после (след добро подпомагане от страна на хамериканците) ги нападна. украина също вече не може да воюва - обявява мир и започва много тесни контакти с Нато - само на мен ли ми се струва, че историята се повтаря?!
Новини по държави: